Bu haber 30 Eylül 2016, Cuma 14:37 tarihinde eklendi. 3288 kez okundu.
KALFALIK – USTALIK VE MYK BELGESİ OLMAYANLAR DİKKAT
Lüleburgaz Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Çetin, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren ustalık ve mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini belirterek işyerlerini uyardı.
Müdür Çetin “Lüleburgaz’da faaliyet gösteren esnafımızı ve fabrikalarımızı ziyaret ederek Mesleki Eğitim ile ilgili bilgilendirme ve denetim çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Yaptığımız ziyaretlerde işyeri sahiplerine 3308 Sayılı MESLEKÎ eĞİTİM KANUNU hakkında bilgilendiriyoruz.
Yıl içerisinde kanun kapsamındaki mesleklerde faaliyet gösteren yaklaşık olarak 1300 iş yeri ziyaret edilerek, yapılan ziyaretlerde birçok çalışanın mesleki eğitim belgesinin olmadığı görülmüştür. Mesleki Eğitim Kanunu’nun 30. maddesinde ;
Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.
BU KANUN KAPSAMINA ALINAN İL VE MESLEKLERDE; BELEDİYELER VE İŞYERİ AÇMA İZNİ VERMEYE YETKİLİ DİĞER KURUM VE KURULUŞLAR İŞYERİ AÇACAKLARDAN, MESLEK ODALARI İSE İŞYERİ SAHİBİ OLARAK ÜYE KAYDI YAPTIRACAKLARDAN, USTALIK BELGESİ İSTEMEK ZORUNDADIR.
Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir.” Denilmektedir.
Fatih ÇETİN: “ Mesleki Eğitim Kanunumuzun uygulamaları ile ilgili uygulanmakta olan MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM YÖNETMELİĞİ vatandaşımıza ne yapacağı konusunda rehberlik yapmaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği’nde;
Meslekî eğitim almış olanların alanlarında istihdamı
Madde 246-
Kanun’a göre istihdam edilenlerin meslekî ve teknik orta öğretim diploması, sertifika ile kurs bitirme, kalfalık, ustalık, iş yeri açma belgelerinden en az birine sahip olmaları gerekir. Yapacağı işe uygun meslekî eğitim aldıklarını belgelendirmeyenler istihdam edilmezler. İş yeri sahipleri, istihdam edecekleri kişilerden, yapacakları iş ile ilgili meslekî eğitim aldığını gösterir belgeyi istemek zorundadır.
İşverenler işyerlerine ait şube/şubelerini açmak istemeleri durumunda, açılacak her şubede meslek dalı ile ilgili ustalık belgesi bulunan en az bir kişiyi istihdam etmek zorundadırlar. İstihdam edilen bu ustalar başka bir iş yerinde çalışamazlar.
Fatih ÇETİN: “ Yine Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin 25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan tebliğine göre işverenlerin bu mesleklerde çalışanlardan Ustalık veya MYK Belgesi isteme zorunluluğu getirilmiş olup, bu zorunluluk 01.01.2017 tarihinden itibaren işverenlerce uyulmak zorundadır.
Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliğinde de net şekilde belirtildiği üzere İş yerlerinde çalışacak herkesin Mesleki Eğitimle ilgili Kalfalık, Ustalık belgelerinden biri olmak zorundadır. İşyerlerimizde yaptığımız çalışmalarda çalışanların pek çoğunun belgesinin olmadığını görüyoruz. Belgesi olamayanlarla ilgili olarak yönetmeliğin 247.Maddesi kapsamında çalışmalarımız sürdürüyoruz. Belgesiz çalışanlarımızı Çıraklık Eğitim Sistemine dahil ediyoruz. Bu kapsamda çalışma süresi Denklik Yapılabilmesi için yeterli olan ( İlkokul Mezunları için 6 Yıl Kalfalık Sınavlarına girebilmek için, 11 Yıl Kalfalık ve Ustalık Sınavlarına girebilmek için gerekmektedir. Lise ve Üzeri Mezunları için 3 Yıl Kalfalık Sınavlarına girebilmek için, 8 Yıl Kalfalık ve Ustalık Sınavlarına girebilmek için gerekmektedir.) çalışanların Denklik Belgesi almalarını sağlıyoruz. Denklik belgeleri ile Kalfalık ve Ustalık Sınavlarına alıyoruz. Denklik için süresi yetmeyenlere ve yeni işe girenleri ise merkezimize askerlikle ilişiği olmamak şartıyla her yaşta kişileri Çırak olarak kayıtlarını yapıyoruz.
Fatih ÇETİN: “Mesleki Eğitim Yönetmeliği belgesiz İşyeri açılması durumunda işyerinin kapanmasını, Belgesi olmayanları çalıştıran işyerlerine her bir eleman için dörtyüz Türk Lirası idari para cezası ödenmesini hükmetmektedir. Bizler Mesleki Eğitim Merkezi personeli olarak işyerlerimizin böyle ağır cezalara maruz kalmamaları için Belge edinilmesini, belge edinemeyenlerin ise bize gelerek Çırak olarak kayıt yaptırmalarını istiyoruz.
Bakanlığımız bu yıla mahsus olmak üzere Çırak Öğrenci kayıtlarını 14 Ekim 2016 tarihine kadar uzatmıştır.
UNUTLULMAMALIDIR Kİ, ÇIRAKLIK EĞİTİMİ İSTEĞE BAĞLI DEĞİL, ZORUNLU BİR EĞİTİMDİR!
Lüleburgaz olarak ülkemizde Mesleki Eğitim alanların çalışma hayatında örnek olmalarını arzuluyoruz. Bu çalışmalarımızda işyerlerimizin konuya hassasiyetle yaklaşmaları işlerinin hızlı çözülmesine katkı sağlayacaktır. Hazırlanması gereken form ve belgeleri seri bir şekilde hazırlayan işyerlerimize teşekkür ediyorum. Bazı işyerlerimiz defalarca gitmemize, gerekli bilgilendirmeleri yapmamıza rağmen Evraklarını tamamlamamakta direnmektedir. Bu işyerlerimizin ileride sıkıntıya düşmemeleri için Belge alabilmek veya Çırak kayıtlarının yapılması konusunda süre sınırlamalarına dikkat etmelerini rica ediyoruz. Çünkü denkliği yapılan çalışanların sadece Şubat-Haziran-Eylül aylarında yapılan sınavlara girebilmekte, çıraklık kayıtları ise sadece Ocak-Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında yapılabilmektedir. Bu vesile ile yoğun bir şekilde İşyerlerini bilgilendirme faaliyetlerine katılan Mesleki Eğitim Merkezimizin öğretmen ve yöneticilerine de yoğun ve sabırlı çalışmaları için teşekkür ediyorum.
İşyerlerimizde Yönetmelik gereği çırak ve kalfaların pratik eğitimde çalışmaları sırasında başlarında Usta Öğretici olması gerekmektedir. Bu vesile ile tüm işyerlerimizi ve çalışanlarını saygı ve sevgi ile selamlıyor, yaptığımız çalışmaların Lüleburgaz’daki Mesleki Eğitim’in kalitesinin arttırılmasına katkı sağlamasını diliyorum.” Dedi.
Gökhan KAN
|