Vali Birol Ekici’ye ziyaret
“DIŞARI ÇIKANDAN HARÇ ALAN, ÜLKEYE KAÇAK GİRENE MAAŞ VEREN TEK ÜLKEYİZ”
Edirne ve Kırklareli'nde 17 düzensiz göçmen yakalandı
Lüleburgaz’da ‘Askıda Fatura’ dayanışması sürüyor
Bu yazı 02 Temmuz 2024, Salı 09:11:27 tarihinde eklendi. 242 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

HAKAN FİDAN NE YAPMAK İSTİYOR - Servet Şenyiğit

HAKAN FİDAN NE YAPMAK İSTİYOR

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın uluslararası bir toplantıda Fener Rum Patriği Bartholomeos ile aynı masada oturarak uluslararası bir anlaşmaya imza atması Türkiye için bir skandaldır.

 İsviçre’ de 14-16 Haziran 2024 tarihlerinde Ukrayna Barış Konferansı düzenleniyor ve sıkı durun, konferansta Rusya yok.

Fener Rum Patriği Bartholomeos hiçbir kurumsal ünvanı olmadığı halde konferansta konuşmacı.

 Konferansta Patrik “devlet statüsünde” yer alıyor ve masasında “Ekümenik Patrik” yazıyor.

Vatikan’ ın gözlemci olduğu bir konferansta Fener Rum Patriği nasıl imzacı taraf olabiliyor.

 Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile yaptıkları görüşmede de konu Heybeliada Ruhban Okulu’ nun yeniden faaliyete geçmesi oluyor.

        Sayın Hakan Fidan’a soruyorum; Fener Rum Kilisesi Papazı, Türkiye Cumhuriyeti’ nin hangi kademelerinden nasıl izin alarak bu toplantıya katılmıştır? 

Fener Rum Kilisesi, nasıl oluyor da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın olduğu yerde temsil hakkına izin veriliyor?

Fener Rum Patriği Bartholomeos’ a yaptığı bu eylem ile TC Anayasası’ nı ve Lozan anlaşmasını yok sayması nedeniyle bir yaptırım yapmayı düşünüyor musunuz?

 Hakan Fidan bu soruları yanıtlayamaz. Çünkü, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ ün ev sahipliğinde 26 Kasım 2020’ de düzenlenen toplantıya Fener Rum Patriği Bartholomeos “ekümenik” sıfatıyla davet edilmişti.

          Ekümenik ne demek? Ekümeniklik daha çok Hristiyan aleminde kullanılan bir kelimedir. Farklı din grupları ve mezhepler arasında birlik kurmayı hedefler. Ortodokslar, Katolikler ve Protestanlar Ekümeniklik ve Ekümenizm kavramlarını farklı şekilde yorumlamaktadır. Örneğin, Protestanlar için temel anlamda bir dini birliğin sağlanması yeterliyken; Katolikler tüm kiliselerin kendi çatıları altında toplanmasını talep eder. Ortodokslar ise Ekümenizme karşı çıkarak tek kilisenin kendileri olduğunu ve tüm kiliselerin kendilerine bağlanmasını istemektedir. 'Ekümen' dünya patriği anlamına gelir.

          Fener Rum Patrikliği'nin himaye ettiği alan Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul ile sınırlıdır. Hukuki anlamda da Fener Rum Patrikhanesi'nin 'Ekümenik' iddiasının geçerliliği bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan tüm bunları bilmiyordum diyemeyeceğine göre Fener Rum Patriği ile masaya oturması ve anlaşmayı imzalaması, İstanbul’ da bağımsız bir devlet kurulmasını kabul etmek anlamına gelmektedir.

          Mustafa Kemal Paşa 25 Aralık 1922 tarihli Le Jorunal muhabiri Poul Ario ile yaptığı söyleşide Patrikhane ile ilgili olarak şunları söylemişti; “Lakin bir fesat ve hıyanet ocağı bulunan, memlekette nifak ve şikak tohumu saçan, Hıristiyan hemşerilerimizin huzur ve refahı için de uğursuzluk ve felaket sebebi olan Rum Patrikhanesini artık topraklarımız üzerinde bırakamayız.”

servetsenyigit@gmail.com

 


Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek