Vali Turan’dan Emniyet Müdürlüğü’ne ziyaret
2025-2029 STRATEJİK PLANI BELEDİYE MECLİSİ’NE GELDİ
Cinayete ilişkin iki zanlı tutuklandı
Bugün sıcak, yarın yağışlı
Bu yazı 04 Ekim 2024, Cuma 09:25:07 tarihinde eklendi. 196 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

YIKICILAR İÇİMİZDE - Servet Şenyiğit

YIKICILAR İÇİMİZDE

 

          1940 yılında Gökçeada’nın Zeytinli köyünde doğan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve askerliğini Türk ordusunda yedek subay (1961 – 1963) olarak yapan bir vatandaşımızdan söz ediyorum.

 Askerliğinin bitiminden sonra Patrikhane’nin kendisine sağladığı bursla  yurt dışına eğitime gönderilen, öğrenimini tamamladıktan sonra 1968 yılında Türkiye’ye dönerek Heybeliada Ruhban Okulu’nun Dekan Yardımcılığı görevine getirilen bu kişi Bartholomeos‘tur.

          Kendisi İstanbul/Fatih Kaymakamlığına bağlı Fener Rum Kilisesi Papazıdır. Bu papaz efendi son katıldığı toplantıda Lozan Antlaşması’na aykırı şekilde “Ekümenik Patrik” olarak takdim edildi. Bu ilk değildi ve sanırım son da olmayacak. Yunanistan/Atina’da “Büyük Helen Vakfı” tarafından düzenlenen bir konferansa katıldı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu‘ nun da katıldığı konferansın baş konuşmacısı Bartholomeos’tu.  Konferansın konusu da, Gökçeada ve Bozcada‘yı ilhak” konferansıydı.

          Ülkemizin belası FETÖ’nün “dinlerarası diyalog” isimli projesinin zirve yaptığı dönemde Trabzon/Maçka’daki Sumela Manastrı’nda tekrar edilen sözde ayin özde ise Pontus Bayramı kutlamalarında da ayini bizzat yöneten bu papaz Bartholomeos efendiydi. Bu ayinler, Pontus hayallerini yeniden canlandırmak, ülkemizde sözde Güneydoğu sorunu yanında bir de Pontus adıyla Karadeniz sorunu çıkarmak amaçlıdır. Fener Kilisesi’ne sözde bir ekümeniklik imajı oluşturulmaya çalışılmaktadır. 1923 Lozan Barış Antlaşması’nın III. Kısmına aykırı bir şekilde gerçekleştirilen bu faaliyetler hem Lozan hem de Türkiye’nin egemenlik haklarını çiğnemektedir.

          Fener Rum Kilisesi Papazı Bartholomeos’un, sadece İstanbul, Gökçeada ve Bozcada’daki Türk vatandaşı Rumlara hizmet verme yetkisi bulunmaktadır. Ancak kendisinin katıldığı tüm toplantılara “Ekümenik Patrik” sıfatıyla katılıyor. 2009 yılı Kasım ayında dönemin ABD Başkanı Obama ile New York’ta görüşmüş ve görüşmenin ardından Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Bartholomeos’tan ‘Ekümenik Patrik’ olarak söz edilmiştir. 22 Ağustos 2021 tarihinde Fener Rum Kilisesi Papazı ‘Ekümeneniklik’ sıfatını kullanarak Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’i ziyaret etmiş ve burada da yanlızca Lozan’ı değil Türkiye’nin milli dış politikasını ve tarafsızlığını ABD ajandasına hizmet etmek uğruna çiğnemiştir. 7 Kasım 2022’de Bahreyn’ deki Diyalog Forumu’na “Konstantinapolis  -Yeni Roma’nın Başpiskoposu ve Ekümenik Patrik” sıfatıyla katılmıştır.

          Benim bu yazdıklarımı RTE ve Hükümeti’nin bilmeme olasılığı var mı? Türk vatandaşı olan birinin, vatandaşı olduğu ülke aleyhine bunca demeç vermesine neden göz yumuluyor? Hatta, Bartholomeos Atina’daki bir demecinde RTE’nin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’na Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması yönünde talimat verdiğini ileri sürüyor. Heybeliada Ruhban okulu 1844 yılında din adamı yetiştirmek amacıyla kurulsa da, Fener Rum Patrikhanesi’nin devlet denetimine girmeye karşı çıkması üzerine 1971’de kapatıldı.

servetsenyigit@gmail.com

 

 


Yazdır Paylaş
Diğer Servet Şenyiğit Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek