Vali Turan’dan Emniyet Müdürlüğü’ne ziyaret
2025-2029 STRATEJİK PLANI BELEDİYE MECLİSİ’NE GELDİ
Cinayete ilişkin iki zanlı tutuklandı
Bugün sıcak, yarın yağışlı
Bu yazı 05 Ekim 2024, Cumartesi 09:17:29 tarihinde eklendi. 100 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Eylül ayında neler yaşandı? - Ertan Bayer

Eylül ayında neler yaşandı?

 

Eylül ayında  dünyada, Türkiye’de ve Lüleburgaz’da bazı gelişmeler yaşandı.

 

Dünya genelinde İsrail, caniliğini devam ettirdi ve savaşı Lübnan’a yaydı. 

 

Türkiye’de ise ekonomik hareketlilikler yaşandı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 19 Eylül 2024'te gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında politika faiz oranının yine %50 seviyesinde sabit kalmasına karar verdi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların toplam kredi hacmi yılbaşından bu yana %22 oranında artış göstererek 14 trilyon TL'yi aştı.

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı aylık enflasyon oranını %2,97, yıllık oranı ise %49,38 olarak açıkladı.

Konut satışları ağustos ayında temmuz ayına göre %5 oranında arttı, Türkiye genelinde ağustos ayında toplam 134 bin 155 adet konut satışı gerçekleştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre hesaplanan Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında 76,4 iken Eylül ayında %2,4 oranında artarak 78,2 oldu.

Merkez Bankasının toplam rezervleri, 20 Eylül itibarıyla 1 milyar 954 milyon dolar artışla 94 milyar 109 milyon dolara yükseldi. 

 Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, ağustos ayı itibarıyla Türkiye'de kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,2 milyon adet oldu.

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kullanıcılar için önemli bir adım attı. Yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi kartı borçları 60 aya kadar vade ile yapılandırılabilecek. Bu yapılandırma kapsamında uygulanacak maksimum faiz oranı ise referans faiz oranı olan %3.11 olarak belirlendi.

 BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranlarına da düzenleme getirdi. 50 bin lira altındaki kredi kartları için dönem borcunun %20’si olan asgari ödeme oranı korunurken, 50 bin lira ve üzeri kartlar için bu oran %40 olarak belirlendi. 

Kredi kartı limitleri, kullanıcıların gerçek gelir seviyelerine göre yeniden belirlenecek. Bir yıldan az süredir kullanılan kredi kartları için limit, aylık gelirin 2 katı, bir yıldan uzun süre kullanılan kartlar için ise aylık gelirin 4 katı oranında belirlenecek.

 

Lüleburgaz’da ise eski belediye binasının yerine yenisi hala yapılmadı. Eski bina bile yıkılmadı. Lüleburgaz’ın çöp sorunu hala çözülemedi.

 

Önümüzdeki günler ne gösterecek görüceğiz.

 

Kalın sağlıcakla…

 

Yazdır Paylaş
Diğer Ertan Bayer Yazıları
hurfikir.com.tr’da yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Hürfikir Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Tasarım by Webdestek