Bayanların kuaför tutkusu…

Lüleburgaz’da hizmet veren Class Bayan Kuaförü ile bayanların en önem verdikleri saçlarıyla ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Kadın saçının usta isimleri Uğur Battal ve Şevket Artan ile özellikle bayanların tercih ettiği saç modellerinden, tercihlere kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.
Bayanların kuaför tutkusu…
Bayanlar saç modellerini seçerken nelere dikkat etmelidirler?
Genellikle yüz şekillerine uygun modeller seçmelidirler. Bunun yanında kişinin saç tipi ve saçla rahat edebilmesi de çok önemlidir.
Bu sene moda olan saç kesimi ve rengi nedir?
Bakır ve çikolata renkleri bu sene moda ancak Trakya genelinde röfle bayanlar arasında popülerliğini koruyor. Bizim halkımız çok oynamıyor saçıyla. Belli bir saç şekli tutturuyorlar ve uzun süre o saç şekliyle devam ediyorlar.
Saç şeklinde sizin kişisel tercihiniz nedir?
Benim kişisel tercihim müşterinin kendini rahat hissettiği, rahat kullanabileceği tarz. Evde kendi de şekil verebileceği kesimi tercih etmeleri gerekmektedir. Çünkü bizim halkımız sürekli fön çektirmez.
Mevsimine göre müşteri sayısında azalma veya artış oluyor mu?
Yazın düğünler daha çok olduğu için müşterilerimiz daha fazla geliyor. Özellikle hafta sonları çok daha yoğun oluyoruz. Kışın bayanlar kuaförü çok fazla tercih etmiyorlar. Sanırım kışın harcamalar daha yükseldiği için saç daha ikinci planda kalıyor. Yazın ayda bir saç boyatıyorsa kışın iki ayda bir saç boyatıyorlar.
Yazın saç bakımında nelere dikkat edilmeli?
Özellikle kaliteli ve ismi bilinen ürünlerin kullanılması gerekiyor. Bunun düzenli şekilde kendi veya kuaförleriyle uygulanması lazım.
Genç kızlar saçlarını ne zaman boyayabilirler?
Bence gerek olmadığı sürece boyamalarına gerek yok. Yani beyazları olmadığı sürece boyamalarına gerek yok. Boya yerine ışıltı tercih edilebilir. Bunun yanı sıra 10-15 TL’ye kalitesiz malzemelerle saç boyayan kuaförlere de dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bu sene gelin başlarında ne gibi modeller göreceğiz?
Kına saçlarında genellikle salık, dağınık ve maşalı saçlar var. Gelin saçlarında ise genelde düz ve daha toplu saçlar tercih edilmektedir. Postiş kullanılarak daha farklı zenginleştirilmiş saç modelleri de gelin saçlarında ön planda.
Boyalar saçı beyazlatıyor mu?
Zaten genellikle ileriki yaşlarda saçları beyazlamak üzere olan bayanlarda bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. Çünkü saçları yavaş yavaş beyazlamış oluyor ve saçlarını boyamaya başlıyorlar. Daha sonra zaten normal olarak saçlarındaki beyazlar artıyor. Bunun boyadan kaynaklandığı düşünülüyor ama bu beyazlama olayında boyanın etkisi yok. Boya kullanmasa da o yaşlarda saç beyazlıyor. Net bir şey söyleyememekle birlikte boyanın saçı beyazlatmadığını düşünüyorum. Ancak kalitesiz boyalar kullanılıyorsa saçı beyazlatmasa bile ileride ciddi zararlar verebilir.
Saç kesim ve saç boyama fiyatları ne durumda?
Berberler ve Kuaförler Odası’nın bize verdiği tarifeye uyuyoruz. Saç kesim 15 TL’den, dip boyayı 30 TL’den röfleyi de 70-100 arasında yapıyoruz. Gölge: 70-100 arasında değişiyor, gelin saçını 150- 200 TL arasında yapıyoruz. Topuzu da 30-50 lira arasında yapıyoruz. Fönü 10 TL’den yapıyoruz. Perma ise 70-90 arasında oluyor. Fiyatlarımızdaki değişimler işçiliğe göre oluyor.
Mesleğiniz hakkında müşterilerinize ve meslektaşlarınıza söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Biz bu mesleği yaparken emeğimizi ortaya koyuyoruz. Ekmeğimizi kalitemizle kazanıyoruz. Maalesef bazı arkadaşlarımız kalitesiz malzeme kullanarak fiyatlar arasında uçurumlar oluşturuyorlar. Biz ve bizim gibi kuaförleri en çok üzen olay kalitesiz ve çok ucuz çalışan diğer meslektaşlarımızın bu etik olmayan davranışlarıdır. Bayanların bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu tür ucuz boyalar ileriye dönük kanser riskini çok fazla şekilde arttırmaktadır.
Röportaj: Şuayip EVİN    
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:20 tarihinde yazdırılmıştır.