Arabada telefona bakanlar dikkat: 2 saniyenin telafisi 185 metre

Jandarma’nın araştırması, arabada telefonla uğraşmanın kazaları artırdığı gerçeğini ortaya koydu. Buna göre direksiyonda iki saniye telefona bakan sürücünün, direksiyon hâkimiyetini sağlaması için 185 metre boşluğa ihtiyacı var.
Arabada telefona bakanlar dikkat: 2 saniyenin telafisi 185 metre

Jandarma Genel Komutanlığı, “Araç sürüşü esnasında cep telefonu kullanımının etkileri” hakkında yaptığı çalışmada seyir halindeyken cep telefonu kullanımının tehlikesini açıkladı.


Seyir halinde telefon kullanımının “Alkollü araç kullanmaktan daha tehlikeli olduğu” belirtildi. Raporda, cep telefonu kullanımı için, “Trafikte her an görülen bir tehlikeye dönüşmüştür” denildi.

2 sn’de  66 metre ilerleniyor

Jandarma, “Bir sürücünün aracıyla saatte 120 km hızla giderken telefonunun çalması sonucu ekrana bakmak için gözünü sadece 2 saniye süreyle yoldan ayırması durumunda görmeden alacağı mesafe 66 metredir” dedi. Sürücünün tekrar yola baktığında ve durmayı veya manevra yapmayı zorunlu kılan bir tehlike gördüğünde durabileceği mesafenin ise yaklaşık 119 metre olduğu vurgulandı. “Yani sürücünün 2 saniyelik süre için 185 metrelik bir boş alana ihtiyacı var” denilerek yaşanan tehlikeli boyut gözler önüne serildi.

Şehiriçi kazalar kaçınılmaz

Raporda, şehir içinde ise saatte 50 km hızla giden bir araç sürücü- sünün 2 saniyede aldığı mesafenin
27 metre olduğu kaydedildi. Bu hızla ilerleyen şoförün durmak isterse ayrıca 26 metrelik bir mesafeye ihtiyacı olduğu belirtildi.
Raporda, “Şehir içinde araçların sadece birkaç metre arayla birbirlerini takip ettiği göz önüne alınırsa arkadan veya yandan çarpmalar kaçınılmaz olacaktır” denildi.

Direksiyonda Telefonun Riskleri

Araştırmada seyir halinde iken cep telefonu ile konuşan şoförlerde görülen olumsuz etkiler şu şekilde sıralandı:

- Muhakemede boşluk

- Yol şartlarına daha az dikkat

- Yol çizgisini takipte zafiyet

- Kalp atışı yüksekliği gerginlik

- Göz hareketlerinde azalma

- Görüş açısının azalması

- Tepki süresinde azalma

 

Haber Merkezi 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 19:31 tarihinde yazdırılmıştır.