E- tebligat dönemi 1 Ocak’ta başlıyor

Lüleburgaz Mali Müşavir ve Muhasebeciler Derneği’nden yapılan açıklamada; 27.08.2015 tarih 29458 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 456 Seri Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile vergilendirme yeni bir dönem başladığı belirtildi. Dernekten yapılan açıklamada; “Maliye Bakanlığı 456 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği ile mükelleflere elektronik ortamda tebliğ (e-tebligat) yapmaya başlayacaktır. 01.10.2015 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanan e-tebligat 01.01.2016 tarihi itibariyle zorunlu olacaktır. Bu tarihten itibaren Vergi İdaresi anılan tebliğde zorunluluk kapsamına alınan mükelleflere elektronik ortamda tebligat yapacaktır. Bu mükelleflere 01.01.2016 tarihi itibariyle posta yolu ile tebligat yapılmayacaktır.” Denildi.
E- tebligat dönemi  1 Ocak’ta başlıyor

Lüleburgaz Mali Müşavir ve Muhasebeciler Derneği’nden yapılan açıklama şöyle; “Kurumlar Vergisi mükellefleri ile Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden Gelir Vergisi mükellefiyeti bulunanların e –tebligat dönemine dikkat etmesi gerektiğini de belirten Hasan Danış; “Kurumlar Vergisi mükellefleri ile ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden Gelir Vergisi mükellefiyeti bulunanlar 31.12.2015 tarihine kadar e-tebligat başvurularını yaparak 01.01.2016 tarihi itibariyle e-tebligat kapsamına girmeleri gerekmektedir.  456 Seri Numaralı VUK Genel Tebliği, gelirleri basit usulde vergilendirilen Gelir Vergisi mükelleflerini e-tebligat kapsamı dışında bırakmıştır. Ayrıca Kurumlar Vergisi mükellefi olmayan tüzel kişilikler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller de e-tebligat kapsamında değildirler. Diğer bir ifade ile adi ortaklıklar, iktisadi işletmeleri bulunmayan vakıflar ile dernekler kapsam dışındadır. Ancak adi ortaklıklarının ortakları ticari kazanç yönünden Gelir Vergisi mükellefi olduklarından kendileri e-tebligat kapsamındadırlar.

Nasıl Başvurulacak

Kurumlar Vergisi mükellefleri bağlı bulundukları vergi dairelerine 456 Seri Numaralı Genel Tebliği’nin ekinde yer alan EK-1 Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)’ni doldurarak başvurmaları gerekmektedir.

Gelir vergisi mükellefi gerçek kişiler ise İnternet Vergi Dairesi (https://intvrg.gib.gov.tr/) üzerinden varsa kullanıcı adı ve parolaları ile yoksa kimlik bilgileri ile giriş yaparak e-tebligata internet üzerinden başvurabilecekler. Ya da 456 Seri Numaralı Genel Tebliği’nin ekinde yer alan EK-2 Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)’ni doldurarak bağlı bulundukları vergi dairelerine başvurmaları gerekmektedir.

01.01.2016 tarihi itibariyle yeni mükellefiyet tesis ettiren Kurumlar Vergisi mükellefleri en geç 15 gün içerisinde e-tebligat’a başvurmak zorundadırlar. Yeni işe başlayan Gelir Vergisi mükellefleri ise mükellefiyet tesisi sırasında e-tebligat’a başvurmak zorundadırlar.

Zorunluluk kapsamında bulunmalarına rağmen yasal süresi içerisinde e-tebligat’a başvurmayan mükelleflere Vergi Usul Kanunun Mükerrer 355inci maddesi uyarınca ceza kesilecek olup idare tarafında e-tebligatları re’sen açılacaktır.

Tebligatın Geldiğinden Nasıl Haberdar Olunacak

E-tebligat konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta da e-tebligat’ın siteme düştüğü tarihi izleyen beşinci günün sonunda ilgili belge tebliğ edilmiş sayılacak olmasıdır. Bu nedenle mükelleflerin e-tebligat sisteminde yer alan tebligatlarını İnternet Vergi Dairesi (https://intvrg.gib.gov.tr/) üzerinden kontrol etmeleri gerekmektedir.

Mükellefin istemesi durumunda idare tarafından e-tebligat yapıldığı mükellefe, başvuru belgesinde beyan ettiği cep telefonuna kısa mesaj ile ve/veya beyan ettiği e-mail adresine mail yoluyla bildirilecektir.

Bu bildirimden yararlanmak isteyen mükellefler dolduracakları formlarda yer alan “Bilgilendirme Tercihleri” bölümdeki ‘Kısa Mesaj Servisi’ ile ‘e-posta’ seçeneklerinden birini veya her ikisini de işaretlemeleri gerekmektedir

Mükelleflerin son güne bırakmadan e-tebligat başvurularını yapmaları tavsiye edilir.” Dedi.

Ertan BAYER

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:17 tarihinde yazdırılmıştır.