Lüleburgaz’da “2016 Kadın yılı” gecesi

Lüleburgaz Belediyesi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan projesi “2016 Kadın yılı” kapsamında görkemli bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
Lüleburgaz’da “2016 Kadın yılı” gecesi

Lüleburgaz Carmen Toplantı ve Balo Salonu’nda düzenlenen 2016 Kadın yılı tanıtım toplantısına, Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Asker, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri katıldı.

Turkuaz Kuşak Kadınların davul gösterisiyle başlayan program, Dilek Çetin Çivi’nin “Neden Kadın Yılı” Kevser Özkan’ın “Kadın Yılı Misyonu” Reşide Candan’ın “Ne yaptık? Nasıl yaptık? Burcu Bağcı’nın “Kadın Akademisi Projesinin tanımı” Zeynep Tüfekçioğlu’nun “Kadın Yılı Ajandası’nın sunumu” Çiğdem Özyürek’in “Aşkın, emeğin yaşamın yarısıyız” ve Belediye Başkanı Emin Halebak’ın konuşmaları ile devam etti.

TURKUAZ KUŞAKLI KADINLAR’

2016 Kadın Yılı misyonu hakkında bir konuşma yapan Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Kevser Özkan; “Renkler, insanları çok etkiliyor dolayısıyla bizde projeyi hazırlarken, renkler üzerinde düşünürken turkuaz rengini fark ettik. Turkuaz rengi, çok özel bir renk. Cinsiyeti olmayan aynı zamanda öncü bir renk. Dolayısıyla biz kendimize böyle bir rengi uygun gördük. Bugün yüzden sizleri turkuaz kuşakla karşıladık. Tabi ki semboller aramaya devam ettik. Biraz daha farklı bir şeyler olsun istedik ve bu yüzden kadınlara göre olduğunu düşündüğümüz “Turkuaz kuşaklı kadınlar” olarak tanımladık. Bizim buradan Lüleburgazlı kadınlar olarak Türkiye’ye ve Dünya’ya duyurmak istediğimiz tek bir  mesaj var, “Yaşamaktan mutlu olduğumuz bir kenti yaratmak istiyoruz öncelikle Lüleburgaz’da, ve eğer Dünya’da bir ad olarak gerçekleştirilebiliyorsa bahtiyar olacağız, geceye katılan herkese teşekkür ediyorum,  dedi.

 “KADIN CİNAYETLERİ SON BULSUN’

2016 Kadın Yılı’nın ortaya çıkış sürecini anlatan Belediye Başkanı Emin Halebak şöyle konuştu; Lüleburgaz’da yaşamaktan mutlu olduğumuz bir kenti yaratalım dedik. Bunun için mücadele ettik, bir ara baktık ki  Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri NALAS bir çağrı yapmış. Kadın farkındalığı vb. onlara bir rapor ve proje hazırlığı içerisine girmiş Kevser ve Reşide Hanım. Bana geldiler, biz buraya müracaat yapmak istiyoruz. Peki, edelim. Bizim elimizde bazı rakamlar var sizle paylaşabilir miyiz? Lüleburgaz Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı ve Daire Müdürleri düzeyinde %60 kadınlar tarafından yönetiliyor. Ben geldiğimde bu rakam 0’dı. İşte Lüleburgaz Belediye Meclisi’nde kadın sayısı Türkiye ortalamasının altı katı. Kent Konseyi Başkanımız kadın, sivil toplum örgütlerinde kadınlar var, iş hayatında kadınlar var, Lüleburgaz’ın her şeyi içerisinde kadınlar var. Lüleburgaz’da kadınlar ve erkekler yaşamı eşit bir şekilde paylaşıyorlar. Peki başka taraflara baktığımızda nasıldı? Her akşam televizyonlarda görüyoruz ki kadın cinayetleri ve kadına şiddet var. Bizde bu neden yok kısmını toplumumuzda ki kadınların var olduğu noktayla ancak anlatabilirdik. O nedenle bunu kendi aramızda, meclisimizde konuştuk. Asıl anlatılması istenen, duyurulması istenen, yani birçok sivil toplum örgütünün, kuruluşların, belediyelerin ülkenin birçok yerinde yaptığı kadınlarla ilgili toplantılar oluyor. Kadınlar çiçektir, böcektir peki kadın nerede? kadın yok, Ama burada kadınlar var. Gerçek örnek burasıdır. O zaman bunu başka yerlere duyurmalıydık ki, kadın şiddeti son bulsun. Kadın cinayetleri son bulsun. En önemlisi benim güzel ülkem, çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilsin. Nasıl olabilir ki bir toplumun yarısını yok sayarak o toplumu ileriye getireceğiz? Nasıl olacak ki toplumun yarısını yere çakarak diğer yarısını göklere uçuracağız? Bunu yapabilmek anca el birliğiyle omuz omuza yapabileceğimiz bir şeydir. Bu hikaye böyle ortaya geldi, ben destek olan herkese teşekkür ediyorum, dedi.

Başkan Halebak, konuşmasının sonunda tüm salonu ayağa kaldırarak emeği olan herkesi alkışlattı.

Tanıtım Toplantısı, Ünlü Sanatçı Nil Karaibrahimgil’in müzikli konuşması ve verilen yemek ile sona erdi.

Uğur PİRPOR  

 

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:14 tarihinde yazdırılmıştır.