ŞEKER PANCARI, TRAKYA’NIN EN KARLI TARIM ÜRÜNÜ

Alpullu Şeker Fabrikası yöneticileriyle son görüşmemizde Trakya’da yetişen tarım ürünlerimizden buğday, ayçiçeği ve çeltik (pirinç) üzerinden yapılan hesaplamada en karlı ürünün pancar olduğunu öğrendim. Bu konuda ortalama 18 yıldır sürdürdüğümüz mücadelenin sonucunda ortaya çıkan olumlu gelişmelerin halkımız tarafından görülmüş olması sevindiricidir.
ŞEKER PANCARI, TRAKYA’NIN EN KARLI TARIM ÜRÜNÜ

Bu temelde, 2015 yılı hesaplamalarına göre yapılan açıklamada;

Buğday (desteleme dahil) 1 dönümden alınan verim 700 kg., yine 2015 yılı ortalama fiyat 0,78 TL olarak yapılan hesap sonucu 1 dönümden oluşacak ortalama gelir 546 TL olmuştur.

 

Ayçiçek (desteleme dahil) 1 dönümden alınan verim 250 kg., yine 2015 yılı ortalama fiyat 1,5 TL olarak yapılan hesap sonucu 1 dönümden oluşacak ortalama gelir375 TL olmuştur.

 

Çeltik (desteleme dahil) 1 dönümden alınan verim 900 kg., yine 2015 yılı ortalama fiyat 1,4 TL olarak yapılan hesap sonucu bir dönümden oluşacak ortalama gelir 1.260TL olmuştur.

 

Oysa pancar üretiminde (destekleme dahil)  2015 yılında Trakya’daki 1 dönümden alınan bu yılki ortalama verim 9.000 kg. olmuştur. Yine 2015 yılı ortalama (13,48 polar) fiyatına göre olarak yapılan hesap sonucu bir dönümden oluşacak ortalama gelir 1.441TL olmuştur. Aynı verimde olan üretici 2016 yılında 1.592 TL olacaktır. 15 polar olduğunda ise 1.772 TL olacaktır.

 

Buğday, ayçiçek ve çeltik ürünlerinde hesaplama ortalamanın üstünde (üst limit) değerlendirilirken pancar ürününde ise bu yılki bölge ortalaması alınmıştır.

 

PANCAR KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

Bu konuda Şeker-İş Sendikası Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık’ın son açıklamasında; üretici çiftçilere daha da kolaylık sağlanacağını söyledi. Öte yandan makineleşme de gerçekleşti. Pancar söküm makineleri devreye girdi. Tek sıralı söküm makineleri arttı. Sıfır 6 sıralı söküm makinesi Trakya’ya geldi. Şu anda havalı makineyle ekim yapılıyor, pancar tekleme ve kazma da artık bitti. Son haliyle maliyetlerin  düşmesi üretici yönüyle büyük bir kazanç olduğunu ifade etti.

 

KÜSPE HAYVANCILIK İÇİN BÜYÜK KAZANÇ

 

“Ayrıca, hayvan besicileri yani köylümüz 30 TL maliyeti olan yaş küspenin tonunu Konya’dan Eskişehir’den  220 - 240 TL arasında alıyor. Bunun hesabını da yapmak lazım. Hayvancılık da bitti, melas sıkıntısı  var.  Melasın tonu  300 TL; şu anda 700 TL’ye tüccarlardan  tedarik ediliyor.

 

Alpullu fabrikamız çalışıyor, fabrikamızın bacası tütüyor olsaydı üretici küspenin tonunu  30 TL'ye, melasın tonunu da 300 TL'ye alacaktı."Bu sözler de yine Başkan Saltık ait...

 

Sonuçta, fabrika müdürü ve çalışanları başta olmak üzere, Trakyalı üreticiler, kooperatifler, seçilmiş ya da atanmışlar olarak hep birlikte, mücadeleyi verenlere destek olmalı, elimizi taşın altına koyarak meseleye daha fazla zaman kaybetmeden sahip çıkmamız gerekmektedir. Fabrikanın yeniden üretime geçmesiyle başta Alpullu, Babaeski ve çevresi bir anda canlanacak, şenlenecek eski günlerde olduğu gibi bereketin arttığı bölgemizde halkımız daha sağlıklı ve mutlu olacaktır.

 

TOPRAĞINA SAHİP ÇIK!

 

Hakan Dedeoğlu - Lüleburgaz

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 27 Kasım 2024, 07:49 tarihinde yazdırılmıştır.