Dünya Çiftçiler Günü buruk kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Lüleburgaz’da Ziraat Odası Başkanlığınca Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başlayan sade bir törenle kutlandı.
Dünya Çiftçiler Günü buruk kutlandı

Yaşanan terör olaylarında verilen şehitler nedeniyle sade bir şekilde gerçekleştirilen törene CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün, Yönetim Kurulu Üyeleri, SS 261 Sayılı Lüleburgaz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Rahim Kurt, Kooperatif Müdürü Serkan Erman, Şekerbank Lüleburgaz Şubesi Müdürü Cihan Yıkılmaz ve az sayıda çiftçi katıldı.

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün ve Başkan Yardımcısının Atatürk Anıtına çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Oda Başkanı Birgün yaptığı konuşmasında “14 Mayıs 1946 Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihidir. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir. 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye tüm ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Çiftçi geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir.

“Pahalıya üretip ucuza satıyoruz”

Tarım sektörü nüfusumuzun %35’ini, aktif iş gücünün %45’inin istihdam kaynağı olarak büyük önemini korumaya devam etmektedir. Nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu köylerde yaşamakta ve çiftçilik yapmaktadır. Tarım sektörü ülke nüfusumuzun beslenmesi, istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammaddesinin karşılanması, ihracata dolaylı ve doğrudan katkı yapması gibi nedenlerden dolayı ekonomimize büyük katkı sağlar.

Ülkemizde tarım kesimi dağınık ve az sayıda teşkilata sahiptir. Dünyamız ve ülkemiz nüfus artışına karşılık, oransal olarak tarım alanlarının azalması nedeniyle, üretimde artış ve çeşitlilik sağlayabilmek, tarımda en önemli sorun haline gelmiştir. Üretimde artışı sağlayabilmek için tarımın bilimle, teknolojiyle ve sermaye ile buluşturularak aynı tarım alanlarında daha fazla ürün alınması, üretim miktarlarının arttırılması zorunluluk halini almıştır.

Köylerde çiftçilik yapan vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün azalmakta, mazot, gübre ve ilaç fiyatları devamlı artmaktadır. Topraklarımızın büyük bir kısmı el değiştirdi ve fabrikalar kuruldu. Çiftçimizin büyük bir kısmı borçlu durumdadır. Süt fiyatlarındaki dengesizlik hayvancılıkla uğraşan vatandaşımızı zor durumda bırakmıştır. Durum böyleyken çiftçimiz üretmeye devam ediyor. Bölgemizde yetişen ürünler hububat, ayçiçeği, kanola, mısır, pancar, sebze ve meyvedir. Pahalıya üretiyoruz, ucuza satıyoruz. Bu dengesizlik bizi çok üzmektedir. Fiyat istikrarı yanında kalite ve verimi arttırmak çok önemlidir.

“Topağımızı öldüren Ergene kirliliği çözüm bekliyor”

Bugün çiftçilik en fazla riskle karşı karşıya bulunan bir sektördür. Ulusal gelire %12 katkı sağlamamıza rağmen ulusal gelirden sadece %1 pay almaktayız. Bölgemizde hem tarımı, hem de tüm halkın sağlığını tehdit eden toprağımızı öldüren Ergene Nehri’nin kirliliği de acil çözüm beklemektedir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği; Türk Köylüsü, yurdun efendisi ve gerçek üreticisidir.

Emekleri ile bize önemli zenginlikler kazandıran tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutluyor, tüm üreticilerimize bereketli bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca yaşanan terör olaylarında şehit düşen asker ve polislerimize Allah’tan rahmet geride kalan yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

 

Gökhan KAN

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:21 tarihinde yazdırılmıştır.