Ağır ve Tehlikeli işlerde belge zorunlu

Lüleburgaz Elektrik Elektronik ve Yapı Sanatları Odası Başkanı Yılmaz Özetlin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara belge zorunluluğu getirildiğini belirtti.
Ağır ve Tehlikeli işlerde belge zorunlu

Başkan Özetlin “Bilindiği üzere 3194 sayılı imar kanunu ve 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara belge zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede Lüleburgaz Elektrik Elektronik ve Yapı Sanatları Odası olarak Lüleburgaz Mesleki Eğitim Müdürlüğü bir protokol yaparak kanun kapsamında üyelerine kurslar düzenlemiş ve Betonarme Demir Kalıp ve Çatı, Yapı Yüzey Kaplama ve Yapı Dekorasyonu işleri dalında üyelerin Kurs Bitirme Belgesi alması sağlanmıştır” dedi.

Başkan Yılmaz Özeltin Türkiye'de ölümlü iş kazalarının en fazla yaşandığı inşaat sektöründe, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi olmadan işçi çalıştırılmayacağını hatırlattı. 26 Mayıs 2016 tarihinin inşaat sektörü açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Lüleburgaz Elektrik Elektronik ve Yapı Sanatları Odası Başkanı Yılmaz Özeltin,, "Artık, sektörde ehil olmayanların çalışamayacağı bir dönemdeyiz. Belgeli işçi çalıştırma zorunluluğu ile şantiyelerde sadece İşinin ehli kişiler çalışabilecek Mesleki yeterlilik belgesi olmayan işçi çalıştırılması 26 Mars'tan sonra yasaklanacak. Mesleki yeterlilik kapsamında işçiler hem iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitiminden geçirilecek, hem de inşaat sektörüne nitelikli işgücü kazandırılacak, Özetlin “İnşaat sektöründe bu tarihten İtibaren belgesiz işçilerin iş bulma şansı kalmayacak. Yeterlilik belgesi olmayan işçiyi çalıştıran işverene, işçi başına 500 lira ceza verileceğini belirtti.

Düzenlenen bu kurslara katılmak isteyenler odamıza müracaat edebilirler” dedi.

Gökhan KAN

        

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:27 tarihinde yazdırılmıştır.