Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sabahattin Yalçın, ‘’ Kulak kiri ‘’ hakkında açıklamalarda bulundu.Kulak Kiri (Buşon) Nedir? Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolundan meydana gelir. Dış kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında, tünel şeklindeki kısma verilen isimdir.
Dış kulak yolu (kulak kanalı), kum saatine benzer, orta kısmında daralır. Bu yolun dış kısmındaki derinin içerisinde, kulak salgısını oluşturan özel salgı bezleri bulunur. Salgının görevinin toz ve kum parçalarını tutarak zara ulaşmalarını engellediği varsayılır. Genellikle salgı kurur ve içerdiği toz ve kumla birlikte kulak dışına atılır veya silinip alındığı kulak kepçesine doğru kayar. Yaygın olarak "Kulağınızın içine dirseğinizden küçük bir şey sokmayınız" diye söylenir. Buradaki kurumuş birikintiye "buşon (kulak kiri)" adı verilir. "Kulak kiri" aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez, halk arasında böyle isimlendirilmiştir. Kulak salgısı koyu ve aşırı olan kişilerde veya tozlu ortamda çalışan insanlarda bu akıntı birikebilir ve dış kulak yolunu tıkayabilir.
Kulak zarınızda delik olup olmadığını bilmelisiniz. Kulak zarınız delik ise kullandığınız damlalar, kulak iltihabına yol açabilir. Aynı şekilde delik kulak zarı olan bir kulağın yıkanması da iltihaba yol açar. Kulak zarınızın sağlamlığından emin değilseniz mutlaka hekiminize başvurmanız gerekir.
Ayrıca KBB uzmanının aspiratör, küret vs. kullanarak yaptığı temizlik kulağa zarar vermez. Kulağın kendini temizleme mekanizmalarını da bozmaz.
Doktor kulak kirini nasıl temizler?
Kulak kirinin hangi yöntemle, nasıl temizleneceğini daha çok kulak kirinin kıvamı, kanalın durumu ve hastanın tercihi belirler. Katıya yakın kıvamlı kirlerde küret denilen, ucu çengel şeklinde olan aletler kullanılır. Tecrübeli ellerde son derece konforludur. Ağrısız, sessiz ve kulak kanalını ıslatmadan temizleme olanağını sunar. Daha yumuşak kirlerde vakumlama yapan aspiratörlerle temizlik yapılır. Bu yöntemde de ağrı ve kulak kanalında ıslanma genellikle olmaz. Uygun ısıya getirilip tıbbi dezenfektan eklenmiş sular ile lavaj yapılarak yıkama eskiden beri kullanılmaktadır. Bu yöntemde kulak zarının sağlam olduğunun bilinmesi gerekir. Aksi halde yıkama esnasında baş dönmesi ve kusma olabilir. Ayrıca kulakta egzama, mantar gibi rahatsızlığı olduğu bilinenlerde su kullanılmadan temizlik yapılması daha doğru olur. Sağlıklı günler dileğiyle…
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 22 Ocak 2025, 09:55 tarihinde yazdırılmıştır. |