ÇAĞIMIZIN SIKINTISI: İNSÜLİN DİRENCİİnsülin direnci kısaca vücutta üretilen insülin hormonun kullanılmaması olarak açıklanabilir. Nedir bu hormon, ne işe yarar? Gelin biraz buna değinelim.
Besinlerle aldığımız karbonhidratlar sindirilerek kana geçer ve kan şekerini oluşturur. Kandaki şekeri de dokulara taşıyarak metabolizmanızı olmasını sağlayan insülin hormonudur. Ancak insülin direnci rahatsızlığında pankreastan salgılanan bu hormona karşı vücutta duyarsızlık olur. Bu durumda tüm besinler içinde bulunan karbonhidrat olan şeker kandan hücrelere taşınamaz ve hücreler sürekli kendini aç hissederek beyine sürekli “Ben acıktım sinyali ”gönderir. Bu durumda da kişiler de sürekli acıkma hissi oluşur ve doğal olarak doğru beslenmeyip aperatif ve rafine karbonhidratlara fazla yöneldikleri için yağlanma artar.
* Kontrolsüz kilo artışı
* Kilo vermede zorluk
* Bel bölgesinde yağlanma
* Sık acıkma
* Tatlı krizleri
* Gece acıkma atakları
* Sık ve sert kıllanma
* Yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü
* Agresiflik
* Adet düzensizlikleri
* Sık terleme
İnsülin direncinde karbonhidratları tamamen sofradan kaldırmak doğru bir tercih değildir. Karbonhidratları tamamen sofradan kaldırmak yerine sağlıklı karbonhidratlar ile değişim yapabilirsiniz. Örneğin, ekmek seçerken beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar, rüşeym ve yulaflı ekmekleri tercih edin. Kepekli pirinç, bulgur, kepekli makarna, buğday ve kurubaklagillere de sofralarınız da yer verebilirsiniz. Ayrıca tahıl ve kurubaklagil içeren çorbaları sebzeler ile zenginleştirin. Çorba yüksek lif sayesinde midede yer oluşturarak yiyeceklerin mide ve bağırsakta uzun kalmasını sağlar. Böylece karbonhidrat emilimi yavaşlar.
Omega 3 desteği insülin direncini yenmekte çok önemlidir. Bu nedenle yoğurt ve salatalarınıza keten tohumu ekleyin, ara öğünlerde ceviz tüketin haftada 2 kez Omega 3 oranı yüksek balığa sofranızda yer verin. Özellikle somon Omega 3 içeriği yüksektir. Yeşil yapraklı sebzelerde de semizotu en yüksek Omega 3 e sahiptir. Salatalarınıza bol bol ekleyin. Bu besinleri tüketemiyorsanız balık yağı da alıp kullanabilirsiniz.
Tennessee Üniversitesinde yapılan 6 aylık çalışmada 3 porsiyon kalsiyumdan zengin beslenen aşırı kilolu insanların 1-2 porsiyon tüketenlere göre karın çevresi yağlanmasının azaldığı ve insülin dirençlerinin düzelme gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bu yüzden günlük beslenmenizde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeye çalışın. Süt ürünlerinin yağsız olanlarını tercih etmek daha başarılı kilo verimine yardımcı olacaktır. Ve tercihen meyvelerin yanına tüketeceğiniz süt ürünleri şekerin etkisini kırıp kan şekerinin ani yükselmesini önleyecektir.
İnsülin direnci olan kişilerin hayatlarında bol bol tarçın olmalı. Örneğin günlük tükettikleri su şişelerinin içine kabuk tarçın atabilir. Çay ve kahvelerine işlenmiş şeker yerine tarçın koyabilir,süt yoğurt ayran ürünlerinin üzerine tarçın serpiştirebilirler.Böylece gün içinde kan şekerini dengelemiş olurlar.
Her gün en az 35-45 dakikalık yürüyüşü alışkanlık haline getirmek gerekir. Böylece spor yaparken kasların ortamda olan şekeri kolayca kullanacak ve insüline ihtiyaç duymadan kalori yakımı başlayacaktır.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 15:33 tarihinde yazdırılmıştır. |