Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muzaffer Karlı, ‘’ Sarı Nokta’’ hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.Sarı Nokta (Makula Dejenerasyonu) nedir?
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muzaffer Karlı, ‘’ Sarı nokta hastalığı, merkezi görmeden sorumlu bir retina hastalığıdır. Özellikle 55 yaşından sonra oldukça sık görülür ve rahatsızlığın ilerlemesi halinde görme kaybına yol açabilir. ‘’ dedi.
Sarı Nokta hastalığı kimlerde görülür?
Sar nokta hastalığının en çok 55 yaşın üzerindeki kişilerde görüldüğünü belirten Karlı, hastalığa kalıtımsal risk taşıyanlar ve sigara kullanan kişilerde daha fazla rastlandığını belirtti.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muzaffer Karlı, hastalığın belirtilerini görme kaybı, cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme, görme kalitesinde bozulma, renk görmede bozukluklar olarak açıkladı.
Uzman Dr. Karlı, ‘’ Yaşa bağlı kalıtımsal etkenleri ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat diğer risk etkenleri yani hipertansiyon var ise kontrol altına alınabilir. Özellikle sigara içiliyorsa bırakılması ve güneşten korunmak için filtreli güneş gözlüğü kullanılması gerekir. Beslenmede ise Akdeniz diyeti önerilir. Tereyağı, kırmızı et ve kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durulması son derece önemlidir.‘’ ifadesinde bulundu.
Sarı nokta hastalığının risk faktörleri nelerdir?
Yaşa bağlı sarı nokta hastalığının risk etkenlerini açıklayan Karlı, ‘’ Öncelikli etken kişinin yaşı ve kalıtımsal özellikleridir. Diğer risk etkenleri ise hipertansiyon, sigara, beslenme şekli, lipid-kolesterol yüksekliği, güneş ışığına uzun süre maruz kalma ve şişmanlıktır, diyebiliriz.’’ dedi.
Hastalığın kaç tipi vardır?
Uzman Dr. Muzaffer Karlı, ‘’ Sarı nokta hastalığının kuru ve yaş tipi bulunmaktadır. Kuru tip %90 oranında, yaş tip ise %10 oranında görülür. Fakat görme kaybına yol açması açısından yaş tipte erken teşhis büyük önem taşır. Aksi takdirde hastada görme kaybı meydana gelir. ‘’ dedi.
Hastalığın Tedavisi nedir?
Sarı nokta hastalığının tedavisini açıklayan Uzman Dr. Karlı, ‘’ Hastalığın kuru tipinde koruyucu tedavi, yaş tipinde ise göz içine iğne tedavisi ve fotodinamik tedavi uygulanır. Koruyucu tedavide antioksidan A,C,E vitaminleri, lutein ve çinko kullanılır. Göz içine iğne tedavisi yöntemi damla ile uyuşturularak yapılır. Bu uygulama esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Fotodinamik tedavide ise önce toplardamardan özel bileşimde verteporfirin adında bir ilaç verilerek, düşük şiddette lazer uygulaması yapılır. ‘’ dedi.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 16:37 tarihinde yazdırılmıştır. |