Bel ve Boyun Fıtığı nedir?Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Baykut, bel ve boyun fıtığı rahatsızlıkları hakkında sık sorulan soruları yanıtladı.
Bel fıtığı nedir?
Omurlar omuriliği sararak hasar görmesini engeller. Bel fıtığı, omurların arasındaki kıkırdağın şiddetli zorlanması (ağır kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, zorlanmaya maruz kalma, düşme, fazla kilo ve çok doğum) sonucu yerinden kayması ve yırtılması ile omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ile meydana gelir.
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
Bel fıtığının birçok belirtisi olmakla birlikte bel ağrısı, bacaklara vuran ağrılar, ayaklarda uyuşma, hareket kabiliyetinin kısıtlanması, yürümede ve oturmada güçlük, çabuk yorulma, idrar tutamama, denge kaybı gibi konular bel fıtığının en önemli belirtileridir.
Bel fıtığında ne zaman doktora gitmek gerekir?
Kalçadan başlayarak bacağa yayılan uyuşma hissi varsa, sırtınızda hareketinizi kısıtlayan şiddetli ağrı varsa, bacaklarda uyuşma ve bağırsak hareketlerinde anormallik görülüyorsa, başınızda ağrı varsa, kol ve parmak uçlarında uyuşma ve karıncalanma görülüyorsa doktora gidilmesi gereklidir.
Bel fıtığından korunmak için neler yapmalıyım?
Düzenli olarak yürüyüş ve yüzme gibi sporlar bel kaslarını güçlendirmek amacıyla yapılmalıdır. Ağır cisimleri kaldırırken dikkatli olmanın yanında hareketsiz yaşantıdan da kaçınılmalıdır. Bel fıtığının en büyük sebeplerinden biri olan sigaradan uzak durmak gerekir. Son olarak da aşırı kilonuz varsa kilo vermeniz gerekir.
Boyun fıtığı nedir?
Boyun Fıtığı, boyun omurları arasındaki kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığın adıdır.
Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Boyun fıtığı hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir. Fıtık ilerledikçe hafif ağrılar baş gösterir. Alışveriş poşeti taşırken, bilgisayar başında çalışırken boyun bölgesi ve sırtın üst kesiminde ağrılar görülebilir. Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar sadece boyunda değil, baskıya maruz kalan sinirin takip ettiği yoldaki kol, el, sırt, omuz ve bel gibi bölgelerde görülebilir. Sinir üzerindeki baskı nedeniyle ellerde, kollarda güç kaybı yaşanabilir ve uyuşma meydana gelebilir.
Boyun fıtığı olanlar nelere dikkat etmeli?
Boyun kaslarınızı güçlendirmek için düzenli egzersiz yapın. Yüzme, Yürüyüş gibi egzersizler olabilir.
Yürürken dik yürüyün, başınızı öne eğmeyin ve boynunuza yük bindirmeyin.
Boyun bölgesini zorlayan ve başın sürekli hareket halinde olduğu sporlardan uzak durun.
Boyun fıtığının tanısında kullanılan yöntemler ?
Klinik muayene, servikal(boyun) MR, servikal(boyun) BT, EMG. Klinik muayene ve servikal MR mutlaka yapılması gerekir.
Haber Merkezi
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 15:49 tarihinde yazdırılmıştır. |