Lüleburgaz Göçmenler Derneği Başkanı SMMM Hayri Akpınar’ın açıklaması

Bulgaristan çifte vatandaşlığı hayali
Lüleburgaz Göçmenler Derneği Başkanı SMMM Hayri Akpınar’ın açıklaması

Bilindiği üzere 18.08.2016 tarihinde Bulgaristan alt komisyonu Bulgaristan dışına ikamet eden ve Bulgaristan’da en az bir Bulgar vatandaşı akrabası olan kişilerin Bulgar vatandaşlığı alma  yasa önergesini ön görüşmede kabul ettiler. Eğer bu karar hiçbir değişikliğe uğramadan mecliste onaylanırsa altıncı dereceye kadar Bulgar vatandaşı akrabası olan kişiler Bulgar vatandaşlığına başvurma hakkını kazanmış olacak. Böyle bir karar Türkiye’de özellikle Trakya ve diğer göçmen vatandaşların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde sevinçle karşılandı. Çünkü birçoğumuzun  dedeleri/nineleri 1913 yılından başlayarak zaman içinde Bulgaristan’dan göç etmişlerdir.  

Cazip olan bizim Bulgar vatandaşı olmamız değil elbet, rahatlıkla Türkiye dışına AB ülkelerine kapağı atmak, Balkan ülkelerinin ucuz ve renkli hayatı var. Gerçekten ticari amaçlı kişi ve kuruluşlara zaten gerekli kolaylıklar sağlanıyor. Bizde biliyoruz Bulgaristan vatandaşı olmakla Bulgar olunmuyor ve biliyoruz savaşlar taraf belirlemenin en uç noktasıdır. Nedir ki çifte vatandaşlık? Eninde sonunda bir ülkenin, ırkının tarafı olacaksın. Yoksa Bulgaristan’da Türk, Türkiye’de Bulgar olarak itile kakıla yaşamak zorunda kalırsın.

Kendimizi kandırmayalım. Bulgaristan Hükümeti bu yasayı çıkarırken temel hedef elbette zaman içinde kendi nüfusunun azalmasını önlemek için hazırlanmıştı. Görüştüğümüz Bulgaristan yetkililerin beyanını aynen aktarıyorum. “Bu yasa ilk kabul edildiğinde Bulgar milliyetçileri ve genel Bulgar vatandaşlardan çok tepki aldı. Türklerin bu yasa ile ülkeye yoğun bir giriş yapacağı endişesi hala var. Ancak unutmayın bu alt komisyon kararı, esas olan meclisin kabul edeceği hali. Aslında yasa temel olarak Bulgaristan dışında yaşayan (Moldovya, Makedonya, Ukrayna) etnik Bulgarları ve ülkeye getirmek için çıkarıldı. Büyük olasılıkla meclise bu kıstaslar ile gelecek Türkler için katı sınırlamalar konulacak. En yumuşatılmış haliyle belki Türklere vize konusunda kolaylıklar sağlanacak ama ÇİFTE VATANDAŞLIK şimdilik hayalden öte bir şey değil”

Türk vatandaşının bu olaya iştahla bakması bazı kurnazların ve sadece vatandaşların bilgisizliğini fırsat bilip para kazanmaya çalışan Dernek yöneticilerinin de iştahını kabartmışa benziyor. Duyuyoruz ki bu kişiler şimdiden vatandaşlarımızdan evrak toplama işlemine başlamışlar bile. Öyle ki fiyatlar bile belirlenmiş. Evrak parası olarak 200-400 Euro lardan söz ediliyor. Bunlara itibar etmeyin paranızı çöpe atmayın ortada henüz hol yok yumurta yok. Bulgaristan Edirne Konsolosluğu bu konuda zaten gerekli bilgileri telefonla bile veriyor. Kendilerini kutluyorum.

Unutmayalım;  Bir Türk’ün asli görevi ulusunun onurunu ve çıkarlarını korumaktır. Tarihte mülteci olarak yaşamamış belki de tek millet Türklerdir. Vatanını asla isteyerek terk etmezler. Ya savaşarak ölürler yada yeni bir devlet kurarlar. Türk onuruna uygun davranmak asaletimizdendir. O sebeple nokta kadar menfaat için virgül kadar eğilmek Türkün harcı değildir.

 

Uğur PİRPOR 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:16 tarihinde yazdırılmıştır.