“Nohut” ilk kez destekleme alacak

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Türkiye milli tarım destekleme modeli kapsamındaki havza bazında ilçemizde desteklenecek ürünler arasına ilk kez giren ‘Nohut’ hakkında bilgilendirmede bulundu.
“Nohut”  ilk kez destekleme alacak

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abuzer Sağdıç, bu sene ilk defa desteklenecek ürünler kategorisine giren nohut hakkında bilgiler verdi. Lüleburgaz Köy ve Mahalli İdareler Muhtarlar Derneğinde konuşan Sağdıç, nohut tarımının ekonomik öneminden bahsederek, “ Türkiye’de yemeklik baklagiller arasında fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılmakta olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak isteği bakımından kanaatkâr oluşu dolayısıyla ve köklerinin havanın serbest azotunu tespit etmesi bakımından hububat-yemeklik münavebesinde önemi çok büyüktür. Daneleri proteince çok zengin olup aynı zamanda bir sanayi ham maddesidir. Nohudun geçit formları ile yabani formları arasında ki formları hayvan yemi olarak kullanılır.”dedi.

Nohut’un besin ve sağlık değerleri hakkında bilgi veren Sağdıç; “Nohut ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler yönünden çok zengin bulunması dolayısıyla, asırlardır insanların beslenmesinde büyük roller oynamıştır. Nohutta dane renginde beyazdan siyaha kadar 20 renk müşahede edilmektedir. Dane rengi danenin kimyevi birleşimi hakkında kaba bir fikir vermektedir. Renk açıldıkça değer artmaktadır. Renkli tohumların şişmeleri zor kabukları kalındır. Bunlar daha ziyade yemlik çeşitleridir. Nohutların 1000 dane ağırlıkları 64-650 g arasında, hektolitre ağırlığı ise 78-80 kg arasında değişmektedir.” ifadelerini kullandı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abuzer Sağdıç, nohut yetiştiriciliği ve hasadının nasıl yapılabileceği hakkında da bilgi verdi. Sağdıç, “Yükseklik olarak nohudun yetiştirildiği alanlar 0 ile 5600 m. arasındaki arazi parçalarıdır. Dünya üzerinde oldukça geniş bir alana yayılan nohut kurak ve yarı kurak bölgelerin bitkisidir. İklim istekleri bakımından mercimekten sonra kurağa ve sıcağa en fazla dayanıklı yemeklik baklagil bitkisidir. Oldukça derinlere inebilen kökleri vardır. Gövde ve yaprakları tüylerle örtülü olup, bazen de epidermis bir mum tabakası ile kaplıdır. Nohutların bu karakteri nedeniyle diğer yemeklik baklagillerin kuraklıktan zarar gördükleri yerlerde yemeklik baklagil olarak kolayca yetiştirilebilir. Bilhassa kurak steplerimiz için elverişli bitkilerden biridir. Dane dökme diğer yemeklik baklagil cinslerine oranla daha az önemlidir. Bu yüzden yapraklar ve çakıldaklar(meyve) saman sarısı renk aldığında hasada girilir. Hasat, makine ile yapılabilmektedir.”dedi.

Cüneyt Ünlüsoy

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 28 Aralık 2024, 11:50 tarihinde yazdırılmıştır.