Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Bercadia’da stand kurduLüleburgaz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Ağız ve Diş Sağlığı haftasına yönelik Bercadia AVM etkinlik alanında stand kurdu.
Sağlık Bakanlığına bağlı Lüleburgaz Ağız ve Diş Sağlığı Merkezince 22 Kasım Salı günü Bercadia AVM’de Ağız ve Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri çerçevesinde stand açıldı ve çocuklara diş macunu ile diş fırçası hediye edildi. Stand bugün de açık olacak.
Ayrıca stantta Hemşire Ayşe Nur Kababurun ile hemşire Sinem Özveren tarafından ağız ve diş sağlığı hakkında vatandaşlara bilgiler verildi. Kababurun diş merkezinde yapılan tedavilerden bahsetti.
Kababurun, “Ağız ve diş muayenesi, diş eti hastalıkları tedavisi, diş dolgusu, kanal tedavisi, diş çekimi, fissür sealant flor uygulaması, diş protez tamiri, sabit ve hareketli protez, panoromik röntgen çekimi, periapikal röntgen çekimi, genel anestezi altında diş tedavileri, evde sağlık hizmetleri verilmektedir.”dedi.
Stantta vatandaşlara ağız ve diş bakımı hakkında bilgi verdiklerini belirten Kababurun, “Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır. Diş fırçalama işlemi ortalama 2dk sürmeli, her dişin üzeri 8-10 kez fırçalanmalıdır. Diş fırçalarken mutlaka diş dişeti birleşim yeri özellikle fırçalanmalıdır. Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Eğer diş fırçalama esnasında dişetleriniz kanıyorsa, kanayan yerler iyi temizlenemiyor demektir. Dişetiniz kanıyor diye kesinlikle fırçalamayı bırakmayınız. Bilakis kanayan yer daha dikkatli ve özenli bir şekilde fırçalanmalıdır.”dedi.
Bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığı ile alakalıda bilgi veren Kababurun, “Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktadır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadır. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Çocukların dişleri neden çürür?
Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik maddeler içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir.
Çocuklar dişlerini günde kaç kez fırçalamalıdır?
Sabah kahvaltısı sonrasında ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Her iyi alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığı da çocukluk döneminde kazandırılacaktır.
Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?
Bebek 6-8 aylıkken(yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri(en azından çiğneme yüzeylerini) temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra(ortalama 2.5-3 yaşında) başlanması uygundur. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne- babanın kontrolü iyi olur.
Çocuklar için nasıl bir diş fırçası seçilmelidir?
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Eskimiş bir süpürge işlemi nasıl yapılamazsa, eski bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşınır aşınmaz (ortalama 6 ay) mutlaka değiştirilmelidir.” dedi.
Cüneyt Ünlüsoy
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 13:09 tarihinde yazdırılmıştır. |