Beyin kanaması geçiren hasta ameliyatsız tedavi edildi
Çorlu'da, şiddetli baş ağrısı şikayeti ile devlet hastanesine gelen ve beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Müzeyyen Sağdıç, ameliyatsız müdahaleyle sağlığına kavuştu
Çorlu'da, şiddetli baş ağrısı şikayeti ile devlet hastanesine gelen Müzeyyen Sağdıç'ın (44), beyin kanaması geçirdiği tespit edilerek, beyin damarlarında oluşan baloncuklar ameliyatsız iyileştirildi.
Yaklaşık 15 gün önce çok şiddetli baş ağrısı şikayeti ile Çorlu Devlet Hastanesi'ne gelen 5 çocuk annesi Sağdıç, beyin kanaması teşhisi ile yoğun bakım ünitesine alındı.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Yaşar Türk tarafından muayene edilen hastanın, beyin damarlarında iki ayrı baloncuk tespit edildi.
Hastanın beyin damarlarındaki baloncuklar, hastanın kasık damarından girilerek onarıldı ve hasta sağlığına kavuşturuldu.
Hastayı odasında ziyaret eden ve durumuyla ilgili bilgiler alan Tekirdağ Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Cengiz Becerir, yapılan müdahalenin üst düzey bir iş olduğunu ve Çorlu Devlet Hastanesinde böyle müdahalelerin yapılmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi.
Yapılan işlemin Türkiye'de çok nadir hastanelerde yapılabildiğini ve büyük bir uzmanlık gerektirdiğini ifade eden Becerir, "Bu müdahale için çok iyi yetişmiş bilgi ve beceri düzeyi yüksek uzmanlar ve çok iyi bir hastane altyapısı gerekiyor. Çorlu Devlet Hastanesinde bunların hepsi var. Başhekimimizin ve doktor arkadaşlarımızın katkıları ile hastamıza çok güzel bir hizmet verildi ve sağlığına kavuşturuldu" dedi.
Operasyonu gerçekleştiren girişimsel radyoloji uzmanı Dr. Yaşar Türk ise "atravmatik" denilen travma olmadan yaşanan beyin kanamalarının, genelde oluşan baloncukların yırtılması ile gerçekleştiğini ifade etti. Türk, şöyle konuştu:
"Hastamız beyin kanaması ile bizim hastanemize yoğun bakıma kabul edildi. Daha sonra yoğun bakımda stabilizasyonu yapıldıktan sonra anjiyoya aldık ve yapılan anjiyoda hastanın iki tane baloncuğu tespit edildi. Daha sonra bunların endovasküler yani damar içinden tedavilerinin uygun olduğunu değerlendirdikten sonra tedavisine karar verildi ve hastanemizde var olan çok donanımlı bir anjiyografi sayesinde yaklaşık 3,5 saatlik bir operasyonla hasta, damar içerisinden tedavi edildi ve hastanın şu an 15'nci günü ve serviste tamamen iyi olduktan sonra taburcu olmasına karar verdik."
Hastanın şu anda son derece iyi durumda olduğunu, konuşabildiğini, el ve ayaklarındaki hareket kabiliyetini kaybetmeden normal ihtiyaçlarını yerine getirecek şekilde iyileştiğini aktaran Türk, şunları kaydetti:
"Genelde beyin kanaması geçiren hastaların baloncuğun yırtılmasına bağlı meydana gelen beyin kanamalarında bu hastaların üçte biri maalesef hastane kapısına varmadan hayatını kaybediyor. Geriye kalan hastaların da yarısı hastane içerisinde bütün müdahalelere rağmen ilk 1 ay içerisinde hayatını kaybediyor. Geriye kalan üçte bir kısmın yarısı da ömür boyu birine bağımlı hale geliyor. Bu hastanın bu sıkıntıları yaşamaması bir mucize sayılır."
A.A.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 12:39 tarihinde yazdırılmıştır.
|