İYİLEŞMEYEN AYAK YARALARI İÇİN ÖNERİLER

İYİLEŞMEYEN AYAK YARALARI İÇİN ÖNERİLER

Diyabet sonucu ortaya çıkan yaralar, en ciddi kronik yaralar arasında yer alıyor ve dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkiliyor. Dünyada bulunan 350 milyon kadar diyabet hastasının büyük bir bölümünde ayak ülserleri ortaya çıkıyor ve sonuçta milyonlarca kişinin bu nedenle ayakları tıbbi müdahale ile kesilmek zorunda kalıyor.
Hiçbir etkili ilaç tedavisi bulunmayan diyabet sonucu ortaya çıkan kronik yaralarda şu an için kompres ve bandajla yapılan klasik yara tedavisi uygulanıyor.

Özel Lüleburgaz Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Pekuz, diyabetik hastalarda iyileşmeyen yaralara dikkat çekti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Pekuz, ‘’ Diyabet hastalarının yaşadığı en önemli sorunlarından birisi olan diyabetik ayak yarası (diyabetik ayak ülserleri) en önemli hastaneye yatış, sakatlık ve maluliyet nedenlerinden birisi olarak gösterilmektedir. Düzenli kontrol, doğru korunma yöntemleri ve basit tedbirler ile önlenebilir bir sorun olan diyabetik ayak yaraları, etkili şekilde tedavi edilmediğinde hastalar için yıllar sürebilen eziyetli sorunlara neden olabiliyor. ‘’ dedi.

Ayaklarda iyileşmeyen açık yaraların, kangrenlerin ve ciddi mikrobik enfeksiyonların ortaya çıkması ile oluştuğunu dile getiren Uzman Dr. Pekuz, ‘’ Diyabetik ayak, diyabet hastalığına bağlı olarak ayaklara uzanan sinir ve damarların bozulması; bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ayaklarda iyileşmeyen açık yaraların, kangrenlerin ve ciddi mikrobik enfeksiyonların ortaya çıkması ile oluşur. Özellikle kan şekeri ile ilgili sorunları iyi yönetemeyen veya ileri evre diyabet hastası olan kişilerde çok daha sık yaşanan bir sorun olan diyabetik ayak yaraları etkili şekilde tedavi edilmezse ayağın kesilmesi ile sonuçlanabilir. Diyabet hastalarında ayak ve cilt yaralarının önlenmesi için ilk yapılması gereken şey kan şekerinin kontrol altında tutulması ve ayaklarda yara oluşmasının önlenmesi için koruyucu tedbirlerin alınmasıdır. ‘’ açıklamasında bulundu.

 

‘ EN ÖNEMLİ SEBEP HİS KAYBI ‘

 

His kaybının diyabetik ayak yarasında en önemli neden olduğunu dile getiren Op. Dr. Pekuz, ‘’ Diyabet hastaları ayaklarında ağrı, uyuşma, karıncalanma, pamuk üstünde yürüme hissi veya sıkı çorap giyme hissi gibi belirtiler saptadıklarında mutlaka hekime başvurmalıdırlar. Çünkü his duyusunun kaybolması sonucu hasta ayakkabısının ayağını sıkıp sıkmadığını anlayamaz. Hasta his kaybı sonucu sıcak-soğuk gibi etkileri de yeterince algılayamadığı için ayağında ısı kaynaklı hasarı anlayamayabilir. Diyabet hastalarının her akşam hissizlik nedeniyle ayaklarında oluşabilecek yaralara karşı düzenli göz kontrolü yapması gerekir.

Sigara içilmesi diyabetik yara riskini arttır. ‘’ dedi.

‘AYAK YARALARI NASIL KÖTÜLEŞİR ‘

Ayakta oluşan yaranın yavaş yavaş his kaybıyla kötüleştiğini dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Pekuz, ‘’ Diyabet hastalarında genellikle hem kan akımının zayıflaması hem de sinir hasarı beraber gelişmektedir. Özellikle sinir hasarına bağlı his kaybı ağrı duygusunu köreltir. Hastalar uygun olmayan ayakkabı kullanımı gibi tekrarlayan travmalara bağlı ağrıları hissetmezler. Oluşan doku travması, zaten dolaşımın bozuk olması nedeniyle süratle iltihaplanabilir. Yüksek kan şekeri ise bu iltihabı ve yara iyileşmesini daha kötü hale getirir. Oluşan enfeksiyon iyileşmez ise zamanla doku nekrozu ve kangrene dönüşür ve yara etrafındaki cilt ve dokular ölür. Bu bölge siyahlaşır ve kötü kokulara neden olur. Hastalığın bu aşamaya gelmesi durumunda kangrenin yayılmasının durdurulması için cerrahi müdahale ile ayağın bir kısmı veya tamamı kesilmek zorunda kalınabilir. ‘’ ifadesinde bulundu.

‘ DİYABETİK AYAK YARASINDA GÜNLÜK MUAYENE ‘

·         Ayaklarınızı her gün mutlaka kontrol edin.

·         Kontrol sırasında ayaklarınızın taban kısmını görebilmek için ayna kullanın.

·         Ayak cildiniz yumuşak olmalı, nasır oluşmamasına dikkat edin.

·         Tırnaklarınızın etrafında kızarıklık ve şişlik görürseniz doktorunuza başvurun.

·         Ayaklarınızda şekil veya renk değişikliği olduğunda doktorunuza bildirin.

·         Yara oluştuğunda renk değişimi, akıntı ve kokuyu doktorunuza bildirin.

 

Diyabetik ayak yaralarının erken evre belirtilerine dikkat çeken Ortopedi Uzmanı, diyabet hastalarının günlük yaptıkları göz kontrolleri dışında ayakta ya da ayak bileğinde kırmızılık, şişlik veya ısı artışı, istirahat sırasında veya yürürken ayakta ağrı, açık yara, kesik, su toplanması, deride soyulma, iltihaplanma, tırnak batması, tırnağın boynuz gibi kalınlaşıp şekil bozukluğu göstermesi, deride kızarıklık, kalınlaşma ve nasırlar, nasır ortasında küçük yuvarlak yara, deride kuruluk, çatlaklar ve yırtılmalar gibi uyarıcı belirtileri de dikkate almaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca Uzman Dr. Ahmet Pekuz, bu belirtilerin bir veya birkaçının oluştuğu hastaların Özel Lüleburgaz Tıp Merkezine gelerek, Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğine muayene olabileceğini belirtti.

 

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 08:19 tarihinde yazdırılmıştır.