GELDİ ÇATTI SÖMESTR TATİLİ

Özel Esen Tıp Merkezi Diyetisyeni Beyza Ulu, öğrencilere sömestr tatili için önerilerde bulundu.
GELDİ ÇATTI SÖMESTR TATİLİ

Yarıyıl tatilinde dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Beyza Ulu “Öğrencilerin büyük heyecanla beklediği sömestr tatili sonunda geldi çattı. Çocuklar için tatil demek sınırsız oyun, eğlence, ders yapılmayan dönem ve özelliklede geç yatılıp kalkılan dönemi ifade ediyor çoğu kez. Okulla beraber belirli düzene adapte olan çocuklar tatilin gelmesiyle ilk başta uyku olmakla beraber beslenme düzenleri de değişebiliyor. Üstelik yeni düzene alışan çocuklar okullar açılınca eski beslenme düzenine dönmekte zorluk çekebiliyor. Ancak sevgili ebeveynler burada önemli görev size düşüyor. Tatil çocuklarımızın yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının bozulmasına sebebiyet vermemeli. Peki hangi noktalara yarıyıl tatilinde dikkat edelim diyorsanız buyurun sizin için yazdım.

Tatili evde geçiriyorsanız…

Tabi ki ilk uyarım günün en önemli öğünü kahvaltı üstüne. Çocuklarımızın bedensel ve zihinsel gelişimi için oldukça öneme sahip kahvaltıyı asla atlamayın. Ayrıca çocuğunuzun günlük enerji ihtiyacını alması açısından da önemlidir. Bu yüzden çocuğunuza her besin grubunun yer aldığı onunda seveceği renkli kahvaltılar hazırlayın. Unutmayın çocuklar için görsellik önemli bir yere sahiptir. Çocuğunuzun günde 3 ana, 2 ara öğün beslenmesi gerekir. Ara öğünler ise öğle ve akşam yemekleri arasına ve de gece yatmadan önceye eklenebilir. İlk ara öğünde küçük bir sandviç veya 1 dilim ev yapımı kek veya meyve ve kuruyemişler, ikinci ara öğüne ise 1 su bardağı süt veya yoğurt eklenebilir. Çocuğunuzu mümkün olduğunca fastfood besinlerden uzak tutmanız onun için sağlıklı bir tutum olacaktır. Çocuğunuzun isteyebileceği fastfood besinlerin benzerlerini evde sağlıklı metotlarla siz de pişirebilirsiniz. Örneğin çocuğunuz patates kızartması seviyor ve onu yemek istiyorsa, fırında elma dilimli patates pişirebilir ve onu mutlu edebilirsiniz. Çocukların ana öğünlerinde 4 ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, ekmek- pilav veya makarna gibi besinlerin ve de sebzelerin yer alması gerekir. Eğer çocuğunuz bir öğün bu besin gruplarından birini eksik tüketirse diğer öğünde bu eksiklerini tamamlamalısınız.

Tatile çıkıyorsanız…

Eğer çocuğunuzla birlikte bu yarıyıl tatilinde seyahate çıkmayı düşünüyorsanız çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili dikkat edilecek noktalar daha fazladır. Öncelikle çocuğunuzu açık satılan besinlerden uzak tutmanız gerekir çünkü bu tür besinler, besin zehirlenmesine neden olarak tatilinizi zehir edebilir. İçtiği suyun mutlaka temiz olmasına ve mümkünse kapalı şişelerde olmasına dikkat etmelisiniz. Tatile çıkan çocukların sebze ve meyve tüketimi genelde azalır. Eğer çocuğunuzun sebze ve meyve tüketimi yetersiz ise taze sıkılmış meyve sularını  vitamin ihtiyacını karşılamak için kullanabilirsiniz. Tatilde olan çocuğun unutmak istediği diğer bir besin de süt olabilir. Bu durumda günlük kutu sütlerden yararlanarak, çocuğunuzun günde mutlaka iki küçük kutu süt içmesini sağlamalısınız. Eğer çocuğunuz süt içmekte zorlanıyorsa, güvenilir kurumlardan alacağınız sütlü tatlılar da sağlıklı seçimler olabilir.

Bu besinler olmazsa olmaz!

 Çocuğunuzun düzenli olarak tüketmesi gereken besin grupları; süt ve süt ürünleri (süt, yoğurt, ayran, sütlü tatlı gibi), et ürünleri (kırmızı et, köfte, tavuk, balık),yumurta, peynir, ekmek benzeri besinler (pirinç, bulgur, makarna, ekmek gibi) ve sebze-meyvelerdir. Okul çağındaki bir çocuğun ortalama olarak günde 2 su bardağı süt veya yoğurt, 1–2 dilim peynir, 3–4 köfte kadar et veya tavuk veya balık, 4–5 kaşık sebze yemeği, 2–3 porsiyon meyve ve 3–4 dilim ekmek veya ekmeğe benzer besin ve her sabah yumurtasını sağlığı için muhakkak tüketmesi gerekir. Tatil döneminde bu besin gruplarını çocuklarınıza tükettirmeye devam edin.

Çocuklarınıza Ara Öğünleri İçin Sağlıklı Atıştırmalıklar Hazırlayın

Çocuklarınızın da seveceği ev yapımı atıştırmalıklar çocukların ara öğünleri için en doğru ve sağlıklı tercihlerdir.

EV YAPIMI SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR

1. Uzun bir bardağa vanilyalı yoğurt koyun. Üzerine meyve doğrayıp bir tutam müsli ekleyin.
2. Muzun üzerine vanilya dondurulmuş yoğurt koyun. Üzerine en sevdiği tam tahıllı kahvaltılık gevreği serpin.
3.Çocuğunuz için kendiniz evde elma ve muz doğrayıp fırın tepsisine yerleştirin kararmaması için üzerlerine limon yayın, tarçın serpip fırına verin ve çıtır mı çıtır sağlıklı ev cipsleri hazırlayın.

4.Hiç şeker koymadan pekmez ve tarçın ile yulaflı meyveli kurabiyeler hazırlayın

5.Şeker yerine pekmez veya bal koyarak meyveli kekler yapın.

6.Kepekli unla pankek yapın ve üstüne az yağlı yoğurt, dilimlenmiş yumuşak meyveler koyun. 

7.Süt ve çocuğunuzun sevdiği meyveyi 30 saniye blendır da çevirip milshakeler yapın, gerekirse içine 1 tatlı kaşığı bal da ekleyin

8.Bir kâsede fıstık ezmesi ve mısır gevreğini karıştırın. Top haline getirip servis edin.

9.Çöp şişlere peynir küpleri ve taze meyve küpleri dizin ve meyveli peynirli kebaplar yapın. 

10. Bir dilim hindi füme ete hardal sürün, susamlı galetanın etrafını sarın.
11.Yufka ekmeği üstüne hardal sürün. Hindi füme, peynir ve marul koyun sonra rulo yapın.

12. Karnabahar, brokoli, havuçları minik minik doğrayın, çiğ çiğ yesin. Dilerseniz yoğurda bandırsın. 

13. Sıcak patlamış mısır üzerine parmesan peyniri serpin.

14. Evde her zaman kuru üzüm, kayısı, incir; fındık, fıstık, ceviz bulundurun. Küçük küçük doğranmış meyvelerle birlikte her gün, ara öğün olarak verin. 

15. Elma dilimlerinin üstüne fıstık ezmesi sürün veya ev yapımı çikolata sosuna bandırıp yedirin.

16.Doğranmış muzun üzerine az miktarda doğal bal sürüp Hindistan cevizine bulayın
17.Yıkanmış, kurulanmış küçük bir patatesi çatalla delin ve mikrodalgada pişirin. Üstüne peynir koyun. 

18.Tam tahıllı ekmekle ev yapımı sandviç ve tostlar yapın.

19.Çocuğunuz için sütlü tatlılar hazırlayın.

 

   

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 08:55 tarihinde yazdırılmıştır.