Lüleburgaz’da 8 Mart coşkuyla kutlandı

Lüleburgaz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kongre Meydanında gerçekleştirilen etkinliklerle coşkuyla kutlandı.
Lüleburgaz’da 8 Mart coşkuyla kutlandı

Lüleburgaz Belediyesi, Kent Konseyi ile Emek ve Demokrasi Platformunun ortaklaşa düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri coşkulu anlara sahne oldu. Kongre Meydanında gerçekleştirilen etkinliklerde kadınlar şiirler okurken Necmiye Demircan Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklamasını okudu. Yazar ve Şair Sema Güler ile Yazar Tekgül Arı 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile alakalı konuşmalarını gerçekleştirdi.

Ardından öğretmenlik görevinden ihraç edilen Sevda Doğan bir konuşma yaptı.

“Çocukların eline idam ipi yerine kalem verdik”

Öğretmenlerin sebepsiz yere mesleklerinden ihraç edildiğini belirten Doğan “Bizler savaşa karşı barış dedik, çocukların eline idam ipi yerine kalem verdik. Kız çocukları küçük yaşta evlendirilmesin dedik. Laik, bilimsel, çağdaş ve eşit eğitim olsun dedik. Eğer bu dediklerimiz suçsa evet suçluyuz. Biz bu suçu devamlı işleyeceğiz. Biz ihraç edildik, pasaportlarımız iptal edildi, özel okullarda bile çalışmamıza izin verilmedi. Biz hiçbir sebep gösterilmeden işimizden atıldık. Suç işlemedik ama bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Onlar bizi kurumlarından attılar ama beni öğretmenlik mesleğinden atamadılar. Ben hala öğretmenim çıkar parasız isteyen herkese ders veririm. Fakir Baykurt’un bir şiiri var. Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen yani bizler ders veririz ders. Toplumsal yaşamın ve hayatın tüm alanlarında evde, sokakta, okulda, işte bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen düzene karşı direnme günüdür 8 Mart. Yaşamı eşitlik, özgürlük, laik ve barış için dayanışma ile hep birlikte örgütleyeceğimiz gündür. Şimdiye kadar hakkımız olanı özgürlüğümüzü nasıl direndiysek, direnerek kazandıysak, kazanarak devam edeceğiz.”dedi.

“En güçlü yanımız doğurganlığımızla en güzel umutları doğuracağız”

Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak’ın yerine başkanlığa vekalet eden Günsel Solak günün anlam ve önemini anlatan konuşmasını gerçekleştirdi. Solak, “Kentlerin yönetimlerinde kadınların başarılarının en güzel örneklerini Lüleburgaz’da görüyorum. Bundan Lüleburgaz’daki kadınların sorunları yok anlamını çıkarmamalıyız. Sorunsuz kadınların yaşadığı kenti kurmak için çalışmaya ve dayanışmaya çağırıyorum. Bildiğiniz gibi 2016 yılında Lüleburgaz’da temalı yılları başlattık. İlk sıraya da kadın yılını taşıdık. Bu uygulama yaptığımız araştırmalarda ülkemizde ve dünyada ilk örnek. Şüphesiz ki ilk örnek olmanın sorumlulukları da yine bizim omuzlarımızda. Başlangıçları sürdürülebilir kılmak, değer yaratan düşünceler geliştirmek, bunlara işlerlik kazandırmak, yaşadığımız kentte uygulanabilirliğini sağlamak, bizim gücümüze, dayanışmamıza, çalışmamıza bağlıdır. Bugün kadın olarak Lüleburgaz’da yaşıyor olabilmenin değerini ve sevincini paylaşmalıyız. Tüm Türkiye’ye ve Dünya’ya kadınların bin yılını başlattığımızı haykırmalıyız. Bu başlangıç çok önemli ve değerli. Bunu başardığımızda Lüleburgazlı kadınlar olarak tarihte yerimizi alacağız. Bugün 8 Mart’a daha fazla anlam katalım, sorumluluk yükleyelim, gerçekleşmesi için çalışalım. 8 Mart geleceğimizi şekillendirme, görev ve sorumluluklarımızı belirleme yaşamımızda tebliği yeniden tanımlama, bunun için karar alma, sorumluluk yüklenme ve uygulama günü olsun. Yapılacak çok iş, alınacak çok yol var. Şimdi hedeflerimizi yaşama geçirme zamanı. Yol göstericimiz bilim olmalı. Daha fazla okuyarak, öğrenerek, doğrulara ve hedeflere en kısa yoldan ulaşmanın yolu bilimsel çalışmalardan geçiyor. Kadının bin yılını Lüleburgaz’dan başlatan bizleriz. Öyleyse gelecek için barışla barışacağız. Siyasette daha etkili olacağız. Yöneten kadrolarda birlikte olacağız, yan yana yürüyeceğiz. Yaşamı paylaşmayı öğreneceğiz, öğreteceğiz. Tüm canlıların yaşam hakkını savunacağız. Çalışacağız, üreteceğiz. En güçlü yanımız doğurganlığımızla en güzel umutları doğuracağız. Biz bu dünyayı yeniden kurmayı başaracağız.”dedi.

Konuşmaların ardından etkinlik Lüleburgaz Belediyesi Halk Oyunu Ekibi’nin sahne gösterisiyle devam etti. Ardından ise Şarkıcı İlkay Akkaya sahne aldı. Akkaya’nın şarkılarını konsere gelen vatandaşlar hep bir ağızdan söyledi.

Cüneyt ÜNLÜSOY

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:26 tarihinde yazdırılmıştır.