18 Mart Çanakkale Zaferi 102 yaşında!

Tarihin en büyük ve en çetin savaşlarından birinin yaşandığı Çanakkale Savaşının 102. yıldönümü dolayısıyla Lüleburgaz’da program düzenlendi.
18 Mart Çanakkale Zaferi 102 yaşında!

Lüleburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesince düzenlenen Çanakkale Savaşının 102. yıl dönümü programı 18 Mart Cumartesi günü, saat 10:30’da Lüleburgaz Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa, Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya, Lüleburgaz 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Tamer Nazmi Sezen, Belediye Başkan Vekili İsmail Yurdatapan, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Gül,  şehit aile yakınları, Daire Müdürleri, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, Lüleburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sait Aydın’ın konuşması ile devam etti.

Aydın yaptığı konuşmada” Biz burada bugün bir daha dönmemek üzere gidenleri, tarihin yazdığı e gerçek en şerefli kahramanları yad etmek, Çanakkale Zaferi’ni kutlamak ve aziz şehitlerimizi anmak üzere toplanmış buluyoruz. 102 yıl önce yüzbinlerce vatan evladı bu vatan için Çanakkale’ye çağırılmıştır. Amacımız geçtiğimizdeki savaşların, eğer amaç vatan savunması ise, eğer hürriyet mücadelesiyse, eğer ölüm kalım mücadelesiyse buna savaş diyemeyiz ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak bedeli ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deseler ki Çanakkale’yi üç kelimeyle anlat. Derdim ki; Geldiler, Gördüler, döndüler!  Evet, geldiler. 1915 Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti Dünyanın en büyük devletleriyle mücadele ediyor, İngiltere, Fransa, Rusya’nın beraberinde getirdikleri binlerce sömürü askeri Osmanlı’nın kalbine giden Boğaz yoluna pençelerini taktı. Çünkü amaçları İstanbul’du. Başkent İstanbul alınırsa, Osmanlı tarihe kavuşacak ve Türk Milleti bu topraklardan atılacaktı. Geldiler, ama ben diyorum ki gördüler. Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil, gelenleri karşılayan asil ruhtur. Çünkü onlar 1071’den beri geliyorlar. Bin yıllık milleti bu topraklardan atmak için geliyorlar. O öyle bir ruhtur ki çelik ve barut inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur. Davaları büyüktü, vatan davasıydı çünkü. Toprak kanla yoğurulmuşsa ve canla öndenmişse bedeli artık vatandır. Ben diyorum ki vatan özgürlüktür. Şu an al bayrağımızın altında ben özgürce konuşabiliyorsam, siz oturduğunuz yerde dinleyebiliyorsanız onlar ibadetlerini diledikleri gibi yapabiliyorsa unutmayın ki bu coğrafya parçasını vatan yaptığı içindir, dedi.

Konuşmanın ardından program, Piyade Kurmay Yüzbaşı Selçuk Sönmez’in Çanakkale Zaferi’nin askeri yönünü anlatan sunumuyla devam etti.

Daha sonra öğrencilerin hazırladığı “Çanakkale şimdi sevdalı bir Türkiye’dir” gösterisi ve ödül töreni ile sona erdi.

Uğur PİRPOR

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:22 tarihinde yazdırılmıştır.