“Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!” oyunu sahnelendi

Lüleburgaz Belediyesi Kültür Etkinlikleri kapsamında “Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!” isimli oyun Dünya Tiyatrolar Gününde Lüleburgazlı izleyicilerle buluştu.
“Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!” oyunu sahnelendi

27 Mart Dünya Tiyatro Günü programı kapsamında günün ikinci oyunu ‘Ödenmeyecek Ödemiyoruz’ Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Dario Fo’nun 1974 yılında yazdığı Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncularının sahneye aldığı ve Hakan Güven’in yönetmenliğini yaptığı oyun ücretsiz olarak izleyiciyle buluştu.  İtalya varoşlarında yaşam ve sınıf mücadelesi veren işçilerin karşılaştıkları güçlükleri anlatan oyun ilgi ile izlendi.

Lüleburgaz’da Gurur Duyuyorum

Oyunun ardından Belediye Başkanı Emin Halebak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü hakkında konuşma yaptı. Başkan Halebak, “Bu sahnede rol alanlar bu sahnedekileri izleyenler hep birlikte hayatın içerisinde bir oyunu izliyoruz. Birileri bir oyun yazıyor. Buna inanmamızı istiyor. İnanıyoruz mu inanmıyoruz mu bunu tam da anlayamıyorum. Ama garip şeylerin içerisinden geçiyoruz. Yaşadığımız yerde çok şanslıyız. Lüleburgaz’da gerçekten gurur duyuyorum. Lüleburgaz’da iki hafta boyuna bu güzel insanların oyunlarını izleyeceğiz. En önemlisi biz dünyayı değiştirmeye çalışıyoruz. Küçük bir kentten Lüleburgaz’dan. Belki dünyayı değiştiremeyeceğiz. Belki ülkemizde olanları değiştiremeyeceğiz. Ama yaşadığımız yeri değiştirme şansımız var. Ben buna inanıyorum ve bütün mücadelem bunun için. Bütün bu mücadele sürecinde mutlaka dünyanın her zaman diliminde olduğu gibi her yönetimine olduğu gibi bunun da karşıtları olacaktır. Bunu doğal karşılıyorum. Ama yaşadığımız olaylar yaşadığımız zaman dilimi bir kere daha her şeyi düşünmemiz ve her şeyi gözden geçirmemiz gerektiğine beni inandırıyor ve o yönde düşünmeye sevk ediyor. Bir düşünün bakalım, bu ülkenin 81 tane il merkezinin hangisinde, sahnesinde kendi insanlarının olduğu yaklaşık 2 hafta boyunca farklı oyunların sergilendiği kent var. 40’tan fazla ilde tiyatro oynanmasına izin vermiyorlar. Neden? Birilerinin yazdığı oyunu izlememizi istiyorlar belki televizyonda. Belki ona inanmamızı istiyorlar. Biz Lüleburgaz’da buna inanacak mıyız? Hayır. Biz ancak kendi yazdıklarımıza ve oynadıklarımıza inanacağız diye düşünüyorum.”diye konuştu.

Eleştirenlerin Heykelleri Yok!

Başkan Halebak konuşmasının devamında, “Hayat devam edecek. Ben diyorum ki hayat bizim istediğimiz gibi bizim yazmak istediğimiz gibi pozitif yönde ve ileriye doğru devam etsin. Geriye doğru olan hayata dur dememiz gerekiyor. Bir şekilde durdurmamız lazım. Bunu yapacak olan bizleriz. Başkaları değil. İzleyenler olacak, sahneler olacak, oynayanlar olacak ve bir de eleştiriler olacak. Dünyanın her yerinde heykeller var. Yazarların, oyuncuların, sanatçıların, devlet adamlarının, hatta kötü politikacıların bile heykelleri var. Ama hiç kimse unutmasın ki, dünyanın hiçbir yerinde eleştirenlerin heykelleri yok!” dedi.

Cüneyt ÜNLÜSOY

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:16 tarihinde yazdırılmıştır.