KALP SAĞLIĞI HAFTASI BASIN BİLDİRİSİLüleburgaz Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. A. Önder Porsuk, Kalp Sağlığı Haftası dolayısı ile yazılı bir açıklama yayınladı.
Açıklamada şunlara yer verdi;
“Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek; risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla her yıl Nisan ayının 2.haftasında “Kalp Sağlığı Haftası” kutlanmaktadır.
Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığın arttırılması ve hasta olmamak için risk davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi yönünde etkinlikler yapılmaktadır. Bu yıl Kalp Sağlığı Haftası 10 Nisan - 17 Nisan tarihleri arası kutlanacaktır.
Genel olarak kalp hastalıklarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, nefes darlığı ,çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikayetleri olan kişilerin en kısa zamanda bir hekime başvurup, gerekli kontrolünü yaptırmalıdır. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek önlenebilir.
Kalp Ve Damar Hastalıklar ile mücadelenin en etkili, en kestirme ve en ekonomik yolunun, halkımızı bu hastalığa karşı uyarmak, bilinçlendirmek ve motive etmekten geçtiği inancına dayanarak kalbimiz için yeni bir başlangıç yaparak sigarayı bırakmak, aşırı kilolarımızdan kurtulmak, spora başlamak, tansiyon ve şekeri düzenleyerek daha sağlıklı bir hayat sürmeniz ve kalp sağlığımızı bozacak ne yapıyorsak bunları geride bırakmanız için Kalp Sağlığı Haftası bir fırsat olacaktır.
Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği fazla kilo ve obezite görülmektedir. Stres, tütün ve alkol kullanımı de kalp damar hastalıkların diğer etkenlerden biri. Sigara, kalp hastalıklarına yol açan önemli bir faktördür. Uzun süre sigara kullanımı, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına ve tüm organ kanserlerine neden olabilmektedir. Önceleri sigara içmiş ve daha sonra bırakmış olanlarda da, kalp krizi ihtimali gittikçe azalarak zamanla hiç sigara içmemiş olanların durumuna yaklaştıklarından, sigara kullanımından mutlaka uzak durulmalıdır. Aşırı yağlı besinler, hayvansal gıdalar ve fazla kilo, kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı ve yeterli beslenmeyi dikkat edilmeli ve bu tür besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Yüksek tansiyon tespit edildiği takdirde, mutlaka bir hekim kontrolünde tedavi olunmalıdır. Stresli yaşam, kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Bu nedenle stersli yaşamdan uzak durmanın kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır. Hareketsiz yaşam tarzı kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktivite yapmayı alışkanlık haline getirmek, kalp sağlığı için önemlidir. Çocukluk döneminde edinilecek bir takım alışkanlıkların kalp ve dolaşım sistemi sağlığı açısından önemlidir. Çocuklarımızın bilgisayar karşısında hareketsiz bir yaşam sürmesine izin vermeyelim, dengeli ve düzenli beslenme ile ve egzersiz yaparak örnek olalım, tütünden uzak durarak çocukları pasif içicilikten koruyalım ve örnek olalım. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN KALBİNİZİ KORUYUNUZ
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 15 Ocak 2025, 02:30 tarihinde yazdırılmıştır. |