Hasat Komisyonu kararları alındı

Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün, Kırklareli’nde ki istişari hasat komisyonu toplantısına alınan kararlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Hasat Komisyonu kararları alındı

2017 yılında biçerdöverle ürün hasadının düzenli bir şekilde yürütülmesini ve en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak, balya makinesi ve biçerdöver ücretlerini kararlaştırmak amacıyla 7 Haziran tarihinde Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığında, Kırklareli Merkez Ziraat Odası Başkanı, Babaeski, Lüleburgaz, Pınarhisar, Demirköy, Ziraat Odası Başkanı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü temsilcisi, Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğü temsilcisi ve biçerdöver işletmecileri adına Celal Onbaşı ve Mehmet Çango’dan oluşan komisyon toplandı.

Toplantıda şu kararlar alındı;

“İlimizde bu yıl biçerdöverle ürün hasadında dane kayıp oranının üst sınırı maksimum %1,5 olarak belirlenmiştir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır. “G sınıfı Biçerdöver  Sürücü Belgesi” veya Biçerdöver Operatör Belgesi bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılmayacaktır.  Hububat mahsulünün tarlanın taşlık, engebeli, olması durumunda en fazla 15 cm, düz ve tesviyeli olması durumunda ise en fazla 10 cm yükseklikten biçim yapılacaktır. Hasat sonrasında ekili alanların çevresi sahipleri tarafından en az 5 sıra, pulluk ile sürülerek olası anız yangınının yayılmasına karşı önlem alınacaktır. Ayrıca biçerdöver ve balya makinelerinde an az 2 adet 6 kglık yangın söndürme tüpü, en az 15 metrekarelik tutuşmaya dayanıklı malzemeden branda ile yangını haber vermek için ses ve ışıklı ikaz cihazları bulundurulacaktır.

Hasat olgunluğuna gelmeyen rutubetli ve ıslak ürünler hasat edilmeyecektir. (Hasat sabah 9:00 – akşam 22:00 arasında yapılacaktır)  tarlada yatık mahsul ve dövülmeyen başak bırakılmayacak, yatık ürünler başak kaldırıcısız hasat edilmeyecektir. Operatörler tarafından kar amacıyla biçerdöverlerin ilerleme ve dolap dönme hızları gereğinden fazla arttırılmayacaktır. Operatörler hasat edecekleri her tarla için duruma göre yeniden ayar yapacaklardır. Hasatta tarla sahipleri mutlaka tarlasının başında bulunacak ve biçerdöverin dane döküp dökmediğini kontrol edeceklerdir.

Ürün sahipleri hasatta fazla dane kaybına neden olan operatörleri Ziraat Odası Başkanlıkları, Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık kanalıyla en yakın Tarım Teşkilatına bildireceklerdir. Üreticiler, muhtarlar, Belediye Başkanları köy adına biçerdöver sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapacaklardır.  Tescil işlemleri yapılmamış biçerdöverlerin tescil işlemlerini bağlı bulundukları Ziraat Odalarında yaptıracaklardır.

Tarla sahibi ve biçerdöverci arasındaki anlaşmaya bağlı olmakla beraber 2017 yılında uygulanacak istişari mahiyetteki biçerdöverle bir dekar arazi için biçim fiyatı KDV dahil Hububatta 20,00TL, ayçiçeği ve aspirde 20,00TL, kanolada tabla aparatlı biçim 26,00TL, mısırda 30,00TL, ve çeltikte 60,00TL’dir. Çiftçinin talebi halinde hasat edilen ürünün hasat kalıntılarının parçalanarak toprağa bırakılması durumunda biçim ücretine dekar başına 1,50TL ilave edilerek uygulanacaktır.  İstişari mahiyetteki Balyalama ücretinin bir adet 25kglık balya için KDV dahil 2,00TL olmasına ve kararların sıhhatli bir biçimde yürütülmesi için köy muhtarlıklarına duyurulması kararı alınmıştır, dedi.

 

Uğur PİRPOR 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:21 tarihinde yazdırılmıştır.