DİZ EKLEM AĞRISI İLE YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZDiz Protezi Nedir ve Kimlere Yapılır?
Dizde ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olan diz eklemi kireçlenmesi olan hastalara diz protezi ameliyatı uygulanır. Diz kireçlenmesi (artroz) zamanla diz eklemini saran kıkırdakların yıpranması sonucu meydana gelir. Diz protezi ameliyatında bu yıpranmış eklem yüzeyleri çıkartılarak yerlerine metal ve plastiklerden oluşmuş implantlar yerleştirilerek yapay bir eklem elde edilir.
Dizde Kireçlenme Olan Hastada Süreç Nasıldır?
Esas şikâyet ağrıdır. Ağrı zaman içerisinde yavaş yavaş artış gösterir ancak süreç içerisinde zaman zaman akut ataklar gösterir. Akut ataklar sırasında dizde kızarıklık ısı artışı, şiddetli hassasiyet olur, yatağa bağlı kalınır. Dizde kireçlenmenin başlangıç dönemlerinde ağrı aktiviteyle artar ve istirahatle ağrı azalır. Ancak zaman geçtikçe dizdeki yıpranma süreç ilerledikçe ağrı sürekli hal almaya başlar. Giderek yürüme mesafesi kısalır. Ağrısız yol yürüyemeyecek hale gelir. Daha ileri dönemlerde ise geceleri de ağrılar olmaya başlar ve kişi artık kronik ağrısı olan ve ağrıları nedeniyle sürekli ilaç kullanmak zorunda kalan bir hasta durumuna gelir. Kullandığı ilaçlar nedeniyle böbrek, karaciğer, mide, barsak sorunları ortaya çıkar. Günlük aktiviteleri kısıtlanır. Zaman içinde eklemlerde şekil bozuklukları ve O- bacak gibi eğrilikler oluşur. Ağrıya bağlı değişik yürüme şekilleri görülür ve bunun sonucunda vücudun değişik yerlerinde de ağrılar ortaya çıkar. Bel ve kalça ağrıları da görülmeye başlar.
Diz Protezi Hangi Hastaya Yapılmalıdır?
Diz protezi ameliyatı yaşam kalitesini arttırmaya yönelik bir ameliyattır. Hastanın günlük yaşamını önleyen ya da hayatta keyif aldığı işlevleri yapmasını engelleyen diz ağrısı varlığında ameliyat planlanmalıdır. Ameliyatın ne zaman olacağı tamamen hastaya bağlı bir konudur. Ameliyatın zamanlaması hasta tarafından yapılmalıdır. Bu kararın alınmasında en önemli katkı hekim tarafından sağlanmalıdır.
Yapay Bir Dizden Beklenti Ne Olmalıdır?
Yapay bir dizin tamamen normal diz gibi olması beklenmemelidir. Ancak iyi yapılan bir ameliyat ile ağrılarınız en az 20-25 yıl süre geçmiş olacaktır. Eğer eşlik eden başka sağlık sorunlarınız yok ise günlük normal aktivitelerin çoğunu rahatlıkla yapabilirsiniz. Doktorunuzun talimatları ile yapay diziniz ile spor aktivitelerine katılabilir bazı ağır işleri bile yapabilirsiniz. Dizlerinde hareket kısıtlılığı olan hastaları %90′ ı total diz protezi sonrası daha iyi bir hareket açıklığına sahip olur. Ancak protez ile süper bir atlet performansına sahip olamayacağınızı da bilmeniz gerekmektedir.
Dizde Kireçlenme Sonrası Ameliyat Olmazsa Ne Olur?
Dizde kireçlenme normalde ilerleyicidir ve zaman içerisinde şikâyetler artar. Kendi haline bırakılınca diz kireçlenmesinin iyileşmesi beklenmez. Diz hareketleri gittikçe kısıtlanır ve bu durum hastanın yürümesini bozacağı için tüm bacak ve belde ağrı şikâyetine yol açar.
Diz Protezi Sonuçları Nasıldır?
Günümüzde total diz protezinde iyi seçilmiş hasta gruplarında çok iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Pek çok çalışmada 10 yıllık takiplerde başarı oranı %95’in üzerindedir. Hastalar bastonsuz olarak yürüyebilmekte, merdiven inip çıkabilmekte ve günlük sporlarını yapabilmektedir.
Total diz protezinde sonucu etkileyen en önemli faktörlerden birisi cerrahın bu konudaki deneyimidir. Artroplasti konusunda eğitim almış cerrahi tekniklere ve malzemelere yatkın bir cerrahın komplikasyonları daha az, başarı şansı daha yüksektir.
Bir diz protezi yaptırma zamanın geldiğinin belirtileri:
1- Ağrınız dinmiyor ve zaman zaman tekrarlıyor
2- Diziniz egzersiz sırasında ve sonrasında ağrıyor
3- Artık istediğiniz kadar hareketli olamıyorsunuz
4- İlaç ve değnek kullanma sizi yeterince rahatlatmıyor
5- Arabada oturduğunuzda ya da bir filmi izlediğinizde diziniz tutuluyor
6- Hava yağmurlu olduğunda acı duyuyorsunuz
7- Acıdan uyuyamıyorsunuz
8- Dizinizi eskisi kadar kımıldatamıyorsunuz ya da bükemiyorsunuz
9-Dizleriniz tutuluyor ya da şişiyor
10- Yürürken ya da merdiven çıkarken zorlanıyorsunuz
11- Sandalyeye otururken/sandalyeden kalkarken ya da küvete girip çıkarken zorlanıyorsunuz
12- Kemiklerinizin ''sızladığını'' hissediyorsunuz
Ameliyat Ne Zaman Yapılmalıdır?
Total diz protezi ameliyatı elektif bir ameliyattır, aciliyeti yoktur. Öncelikle hastanın ameliyata karar vermesi gerekmektedir.
Diz Protezi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Diz protezi ameliyatı oldukça güvenli olmakla beraber yanında bazı riskler de taşır. Anestezi ile ilgili riskler ameliyat öncesi belirlenip hasta bu konuda uyarılır. Bunun dışında ameliyat esnasında ve sonrasında hastaları bazı sorunlar beklemektedir:
1- Bacak toplardamarlarında pıhtı gelişmesi. Doktorunuz bunun önlemini ameliyat esnasında ve sonrasında önlemini alacak ve sisten kan sulandırıcı ilaç kullanmanızı isteyecektir.
2- Oluşan bu pıhtı bazen akciğerlere giderek oradaki damarları tıkayıp çok ciddi problemlere yol açabilir. Bunun en önemli bulgusu nefes darlığı, vücutta döküntüler ve göğüs ağrısıdır. Böyle bir durumda zaman geçirmeden hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
3- Ameliyat yerinde enfeksiyon gelişmesi. En istenmeyen durumlardan birisidir. %1-2 hastada görülebilir. Erken tanı çok önemlidir. Ameliyat yerinde ağrı, ısı artışı kızarıklık durumunda hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Bu durumda ilaç tedavisi hatta tekrar ameliyat gerekebilir.
4- Protezin gevşemesi. Zaman içinde gelişir. Ağrı ve fonksiyon azlığı ile seyreder. Tekrar ameliyat ile protezin değiştirilmesi gerekmektedir.
5- Ameliyat bölgesinde ağrı olması. %5-10 hastada ameliyat sonrası kalıcı ağrılar görülebilmektedir.
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 13 Ocak 2025, 14:41 tarihinde yazdırılmıştır. |