MEME KANSERİNDE ERKEN TANI

“01-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” dolasıyla Özel Derman ve Balkan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli ile Meme kanseri için risk faktörleri, meme kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında konuştuk.
 MEME KANSERİNDE ERKEN TANI

Dr. Tepeli “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Her 8 kadından birinde görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası, 400’e yakın ise buna bağlı ölüm olayı görülmektedir. Mamografi ile tarama programlarını, önerilen şekilde uygulayabilen ülkelerde erken tanı konması nedeniyle meme kanserinden ölüm oranı belirgin olarak azalmıştır.

Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir.”

Meme Kanseri Nedir?

Op. Dr. Tepeli: “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. 35-45 yaş arası kadın ölümlerinin en sık nedeni meme kanseridir. Her 10 kadının birinde meme kanseri görülmektedir. Erkeklerde kadınlara göre meme kanseri daha nadir görülmektedir. Fakat bunlarda da seyir daha hızlı ve kötüdür.”

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Op. Dr. Tepeli: “Memede ele gelen kitle, şişlik, meme derisinde çöküntü (retraksiyon),  meme derisinin portakal kabuğu görünümünü alması,  meme derisinde veya meme başında egzamaya benzeyen iyileşmeyen yaralar,  meme başından kanlı akıntı gelmesi, meme başının içeriye doğru çökmesi, memenin boyutlarında küçülme ya da büzülme, meme uçlarının içe, dışa veya yukarıya doğru kıvrılması,  koltuk altında ele gelen şişlik.”

Meme Kanseri için Risk Faktörleri Nelerdir?

Op. Dr. Tepeli : “ Yaşın ileri olması ( 45-55 yaş arası en sık görülen yaş aralığıdır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar ), Annede 50 yaş altında meme kanseri görülmesi veya annenin her iki memesinde de meme kanseri olması, Hiç doğum yapmamış olmak veya ilk doğumunu 35 yaşın üstünde yapmak ( 20 yaş altında doğum yapanlarda meme kanseri daha az görülür ), Emzirememek, Geç menopoza girmek ( 55 yaş üstü ), Menopoz sonrası dönemde gelişen kilo alımı, Yumurtalık ya da rahim kanseri olanlar, Beslenmede doymamış yağların aşırı kullanımı ( margarinler vb. )”

Meme kanserinde erken tanın yaşamı etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirten Op. Dr. Tepeli;  erken tanı sayesinde günümüzde meme kanserinden ölümlerin yarıya indiğini,  memenin korunmasına ve daha kaliteli yaşama olanak sağlandığını belirtti.

 

Meme Kanseri için Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Op. Dr. Tepeli: “Memedeki lezyonların saptanmasında kadınların kendi memelerini muayene edebilmeleri çok önemlidir. Meme kanserinin erken bir dönemde teşhis edilmesini sağlar ve dolayısıyla tedavide başarı şansı artar. 40 yaşın üstündeki kadınlar yılda en az 1 kez mamografi ile kontrol yaptırmalıdırlar.

Meme kanseri tespit edilmiş hastaların kanserin boyutuna göre, tedavi yöntemleri değişmektedir. Erken dönemde gelen hastaların tedavisinde memesinin tamamı alınmamakta, sadece tümörlü kısım etrafındaki sağlam doku ile çıkartılmaktadır. Eğer koltuk altında yayılma varsa, tedaviye radyoterapi veya kemoterapi ilave edilmektedir.

Meme cerrahisinde temel amaç, tümörün geride kalmayacak şekilde çıkarılması ve koltuk altına yayılım gösteren vakalarda lenf bezlerinin tümüyle alınmasıdır.

Ekim ayının ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ olmasına dikkat çeken Op. Dr. Tepeli; Unutmayın! Memede saptanan her kitle kanser değildir. Ancak memede olan değişiklikler ciddiye alınmalı ve aksi ispat edilinceye kadar düzenli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır” dedi.

 

Haber Merkezi

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 13 Ocak 2025, 12:26 tarihinde yazdırılmıştır.