REFLÜDE BESLENME

Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Elif Nur Başaran, reflü hakkında önemli bilgiler paylaştı.
REFLÜDE BESLENME

Başaran “En sık rastlanan sindirim sorunlarının başında reflü gelmektedir. Reflü, yemek yedikten sonra yenilen yiyeceğin yemek borusundan ağza geri gelmesi, yemek borusunda yanma ile kişiyi rahatsız edebilir ve yaşam kalitesini düşürür. Reflüyle baş etmenin en etkili yolu ise doğru beslenmedir. Reflü tedavisinde amaç, alt özafagus basıncının azalmasını önlemek, iç karın basıncını azaltmaktır. Bu amaca ulaşmak ise doğru besin tüketimi ve hayat tarzı değişiklikleri ile olmaktadır.

REFLÜDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

·         Sigara, alkol alt özafagus basıncını düşürdüğü için kullanılmamalıdır.

·         Diyette kafein alımı kısıtlanmalıdır. Koyu çay, kahve, çikolata gibi kafein oranı yüksek besinler diyette azaltılmalıdır.

·         Mide asidinin uyarılmasını engellemek için asit içeriği yüksek olan domates ve turunçgiller tüketilmemelidir.

·         Yiyecekler ve içecekler aşırı sıcak ve soğuk olmamalıdır.

·         Öğün araları sık olmalıdır, ara öğünler atlanmamalıdır.

·         Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalıdır. Sıvı alımı yemekten 15 dakika önce veya yemekten 30 dakika sonra olmalıdır.

·         Yağ içeriği yüksek besinler tüketilmemelidir. Bu nedenle kızartmalardan kaçınılmalıdır.

·         Süt ve süt ürünleri yağ alımını azaltmak için yarım yağlı veya yağsız tercih edilebilir.

·         Acı baharatlar, soğan, sarımsak, nane mide harabiyetine neden olacağından tüketilmemelidir.

GÜNLÜK HAYATTA YAPILACAK ÖNERİLER

·         Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır. Akşam yemeği yatmadan yaklaşık 3-4 saat önce yenmelidir.

·         Yatağın baş kısmı veya yastık 15-20 cm yüksek olmalıdır.

·         Kullanılan ilaçlar dik pozisyonda bol su ile alınmalıdır.

·         İç karın basıncının artmaması için sıkı kemer kullanılmamalıdır.

·         Sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır” dedi.

 

Haber Merkezi

 

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 13 Ocak 2025, 10:59 tarihinde yazdırılmıştır.