Aykırı Sohbetlerde eğitim konuşuldu

Lüleburgaz Belediyesi tarafından düzenlenen Aykırı Sohbetlerin ikincisi 6 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’da yapıldı.
Aykırı Sohbetlerde eğitim konuşuldu

Prof. Dr. Necdet Tekin Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen Aykırı Sohbetler programında “Eğitimde Bugün ve Yenilikçi Yaklaşımlar” konusu ele alındı. Moderatörlüğünü ünlü sunucu Celal Pir’in üstelendiği programın konukları ise başarılı gazeteci Abbas Güçlü ve eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin yer aldı. Etkinliğe Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Başkan Yardımcıları Rasim Aslan, Kevser Özkan ve az sayıda vatandaş katıldı.

Katılımın az olması nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını belirten Abbas Güçlü, “Bize sorsunlar Lüleburgaz’ın eğitim sorunlarını anlatalım nerede çocuklar, öğrenciler nerede? Her gün bir sınav sistemi değişiyor. Bu değişiklikleri bizden daha iyi takip eden yok. Nereye gitsem salonlar tıklım tıklım doluyor ama burada dolmuyor. Bu değişiklikler öğrencileri ilgilendirmiyor mu? Onlar bunları sormayacaklar da neyi soracaklar? Öğretmenler bu sınav sistemi değişikliklerini konuşmayacaklar da neyi konuşacaklar? Neye göre bu öğrencilerini hazırlayacaklar? Çok büyük hayal kırıklığına uğradığımı peşinen söyleyeyim. Böyle giderseniz de bir gün gider toslarsınız. Lüleburgaz’a gidiyorum dedim arkadaşlarıma herkes biliyor bana 3 şey söyleyin Lüleburgaz ile ilgili dedim. Kimse bir şey söyleyemedi. Edirne’nin Mimar Sinan var, pehlivan var her taraf için bir marka değeri var. Sizin neyiniz var? Ben bu salonu gördükten sonra buradan bir şey çıkmaz.

Toplum İmam Hatip istemiyor

Yaratıcılığın en popüler olduğu çağda yaşıyoruz. Yaratıcılığı körelten her şeyi ortadan kaldırmamız gerekirken biz 4-5 seçeneğe çocuklarımızı mahkum ettik. Türk Eğitim sistemini en iyi ortaya koyan analiz şudur. Bana diyor ki yıllardır ekonomi okuyorsun kriz var ne olacak diyor ve seçenek koyuyor. Ortaya seçenek koyarsanız onlardan birini doğru kabul eden nesiller yetişir. Bu sene üniversitelerde 322 bin kontenjan boş kaldı. Bütün üniversitelerde tüm bölümlerde var bu. Üstelik vakıf üniversitelerinde hatta %100 bursu üniversitelerde bile var. İmam Hatip dediler. İmanlı gençlik dediler. İmam Hatiplerdeki kontenjan doluluğu %30. İmam Hatiplerde %70 kontenjan boş kaldı. Demek ki toplum İmam Hatip istemiyor. Fen Liselerinin doluluk oranı %100, İmam Hatiplerin %30. YÖK hata yapıyor, öngöremiyor. 322 bin kontenjan boş bırakan bir YÖK benim geleceğime nasıl yön verebilir? Her köşeye bir İmam Hatip açan ve %30’unu dolduran bir Milli Eğitim Bakanlığı nasıl benim geleceğime yön verebilir? TÜBİTAK diyoruz ama adı var kendi yok. Türkiye’de yargı yerlerde sürünüyor diyoruz. Bir tane Hukuk Fakültesinden ses yok. Eğitim lime lime olmuş bir Eğitim Fakültesinden ses yok. Bunların sorgulanması lazım. Siyasette eğitimin gündeme alınması içinde bu salonların tıklım tıklım doluyor olması lazım. Sandığa giderken de ey A partisi, B partisi sen benim çocuğum için, bu ülkenin geleceği için, eğitim için, bilim için ne yaptın sorusunu sorması gerek.” dedi.

MEB’in bütçesinin %81’i maaş

Prof. Dr. Necdet Tekin, “ YÖK’e bağlı 112 devlet, 3 yüksekokul, 70 tanede vakıf üniversitesi var. Yani 182 tane Üniversitemiz var. Bu YÖK’e bağlı 112 Üniversiteye verilen para tahmini ne kadar? 100 milyar mı değil, 50 milyar mı değil. 27,8 Milyar TL’dir. Bunun %68’i maaşları ödüyor. Geriye kalanla bu üniversiteler ne yapacak? Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi ne kadar? 95,5 Milyar TL. Bu paranın %81 küsuru maaşlar. %7-8’i yatırımlardır.” dedi.

 

Cüneyt ÜNLÜSOY

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:24 tarihinde yazdırılmıştır.