HAYATA YENİDEN…Lüleburgaz’ın Ovacık köyünde yaşayan 72 yaşındaki Ahmet Süzücü isimli hasta 2 hafta süren karın ağrısı şikâyetiyle başka bir merkeze başvurdu. Yapılan tüm batın ultrasonunda abdominal aort anevrizması saptandı.
Medikent Hastanesi’ne başvuran Ahmet Süzücü’ye çekilen BT. Anjiyografi sonucu batında abdominal aort anevrizmanın rüptüre olduğu ( patlamış olduğu) teşhis edilmiş ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Turan Ege tarafından acil operasyon planlandı. Çapı 60 mm olan anevrizma ve kasık damarlarındaki tıkanıklıklar nedeniyle kapalı ameliyata uygun olmadığı için açık ameliyat yapılarak hastanın değerleri stabil edildi.
Ahmet Süzücü, 1 Ağustos tarihinde Medikent Hastanesi’nden sağlıkla taburcu edildi.
Ahmet Süzücü isimli hastanın Medikent Hastanesi’nde tedavisini ve ameliyatını gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Turan Ege’den hastalıkla ilgili bilgi aldık.
“Çoğu zaman belirti vermeyen ve balonlaşmanın en sık görüldüğü yer olan karın aortunda oluşan anevrizma, ilerleyen yaşlarla birlikte daha sık yaşanıyor. İlerleyen yaşla beraber erkeklerde sıklıkla görülen hastalıkta, anevrizmanın çapı erkeklerde 5.5, kadınlarda ise 4.5 santimetreye ulaştığında köklü bir tedaviye ihtiyaç var. Aort Anevrizmanın patlaması ise hayati önem taşımakla birlikte ameliyatları da oldukça riskli ameliyatlardır” ifadelerinde bulunan Prof. Dr. EGE:
“Aort damarının neresinde olursa olsun balonlaşmalar tehlikelidir. Tıbbi adı anevrizma olan balonlaşmanın en sık görüldüğü yer karın aortudur, yaş ilerledikçe daha sık görülür. Erkeklerde kadınlara göre 5-10 kat daha sıktır.
Neden olur?
Nasıl Teşhis ediliyor?
“Karın aortunun anevrizması daha çok ileri yaşlarda görülen bir hastalık olduğu için, yapılacak taramalar da 65 yaş üstündeki erkekleri hedef almaktadır. Ultrason, tarama için ideal bir inceleme yöntemidir. Radyasyona ve vücuda herhangi bir boya vermeye gerek olmadığı için hiçbir yan etkisi yoktur. Bir başka görüntüleme yöntemi de bilgisayarlı tomografidir (BT). Fevkalade hassas ölçümlerin yapılabildiği BT görüntüleri sadece anevrizmayı değil çevresini de çok iyi gösterir.
Karın aortu anevrizması olanların anevrizmanın boyuna göre 6 ay veya 1 yılda bir izlenmesi gerekir. Anevrizmanın boyu erkeklerde 5.5 santimetreye ulaştığında veya bir yılda damarın çapındaki artış yarım santimden fazlaysa köklü bir tedaviye gerek var demektir.” http://www.hurfikir.com.tr adresinden 12 Ocak 2025, 18:13 tarihinde yazdırılmıştır. |