YUMURTALIK (OVER)KİSTLERİ VE TEDAVİSİ

Kist nedir?
YUMURTALIK (OVER)KİSTLERİ VE TEDAVİSİ  

Kist, etrafı kist duvarı adı verilen doku ile çevrili, sıvı içeren kitledir.

Vücutta bütün dokularda kist oluşabilir ancak yumurtalık dışındaki organların kistleri daha çabuk belirti verebilir. Bunun nedeni diğer organlarda meydana gelen kistlerin organlarda fonksiyon bozukluğu yapmasıdır. Yumurtalık kistlerinde ise genelde böyle bir durum söz konusu değildir.

Yumurtalık kisti çeşitleri nelerdir?

En sık görülen iyi huylu ve kötü huylu kistler; 

Follikül kisti: Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi nedeniyle gençlerde sıklıkla görülür. Genelde 2-4 cm arasında değişen bu kistler adet sonrası kendiliğinden düzelir.

Polistik over kisti: Düzenli olarak yumurtlama gerçekleşmediğinde, yumurtalıkların büyüyüp birçok küçük kist içerdiği bir bozukluktur. Bu durum, düzensiz adet kanamaları, kısırlık ve vücut tüylerinde artışa neden olur.

Korpusluteum kisti: Yumurtlamadan sonra yumurta hücresindeki dokunun farklılaşıp korpusluteum adı verilen dokuya dönüşmesiyle, zaman içinde kist meydana gelir. Genelde 3-4 cm arasında değişen bu kistler adet sonrası kendiliğinden düzelir.

Endometrioma (çikolata kisti): Rahim içini döşeyen endometrium zar tabakasının yumurtalıklarda bulunması ve adet döneminde kanayarak kistleşmesi sonucu oluşur. Kitlenin içinde saç, deri, diş, kıkırdak gibi her türlü doku görülebilir. Bu kistler karın ağrısı yapabilir ancak cerrahi tedaviye gerek yoktur. 

Serözkistadenom: En sık görülen kistler olup, çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda meydana gelir. Büyüklüğü 5-15 cm arasında değişen bu kitlelerin kötü huylu olma ihtimalleri yüzde 30 olduğu gibi, kendiliğinden kaybolma görülmez. Tedavi için cerrahi müdahale gerekir. 

Müsinözkistadenom: Hastalarda görülen en büyük kistlerdir. Büyüklükleri 15-30 cm arasında değişir. Kendiliğinden kaybolmayan bu kistlerin tedavisinde de cerrahi yönteme başvurulur. 

Özel Bir Nefes Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Bölümü Hekimlerinden Op.Dr Ali Naci ÇELİK  Kistinin Belirtilerini Şöyle Anlatıyor,

Yumurtalık kistinin belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kistleri çoğunlukla vücutta bir belirti vermeyip, jinekolojik muayene sırasında tesadüfen saptanır. Ancak en sık görülen belirtileri; adet düzensizliği, karında şişkinlik, karın ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları, idrar yolu şikayetleridir. Fakat çok fazla büyümeyen yumurtalık kisti ağrı veya karında şişme gibi belirtiler vermez. Karın ağrısı hissediliyorsa bu, kitlenin iltihaplı olabileceğini gösterir. Diğer belirgin şekilde gözlemlenen sık idrara çıkma, kabızlık ya da dışkı yaparken ağrı gibi durumlarda ise kistin büyüyerek mesaneyi zorladığı akla gelebilir. Bu sorun ayrıca iştahsızlık, kilo kaybı, hafif bulantı gibi sindirim sistemi yakınmalarına da neden olabilir.

Yumurtalık (over) kistleri nasıl teşhis edilir?

Yumurtalık (over) kistinin tanısı için muayene ve ultrason yeterlidir. Kanser şüphesinde ileri radyolojik tetkikler istenir.

Yumurtalık (over) kistlerinin tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi yumurtalık kistinin cinsine göre değişir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır.
İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır.
8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.

ÖZEL BİR NEFES HASTANESİ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ

Op.Dr.Ali Naci ÇELİK

“Sağlık Hattımız”

0288 415 74 74

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 12 Ocak 2025, 07:23 tarihinde yazdırılmıştır.