Lüleburgaz’da sanat semineri

Türkiye ve Avrupa Birliği Arasında Şehir Eşleştirme Programı için Lüleburgaz Belediyesi tarafından projelendirilen Sanatla Birleşen Kültürler Projesi kapsamında 23 Ekim 2019 Çarşamba günü Sanat Herkese İyi Gelir isimli seminer düzenlendi.
Lüleburgaz’da sanat semineri  

Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi’nde (LYKA) saat 13.45’te başlayan seminere konuşmacı olarak Sanat ve Doğa Eğitmeni Sevda Mutlu Öğütçü katıldı.

Etkinliğe Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Güncer, Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Kaya Atay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Cihan Erdem, Eski Belediye Başkan Yardımcısı Emin Halebak, daire müdürleri, muhtarlar, STK’lar ve belediye çalışanları katılım gösterdi.

Konuşmasına hayat hikayesini anlatarak başlayan Sevda Mutlu Öğütçü, “İnsanlara renk götürmek için Orta Asya’ya gittim. 2 bin 500 Afgan’ın içinde tek kadındım. İmkansızlıklara rağmen sanat yapmak için çabaladık. Kağıt yoktu taşları boyadık. “ dedi.

Sanatın insanların kendini ifade etme ihtiyacından doğduğunu söyleyen Öğütçü, sanatın tarihte ilk kez mağaralara çizilen resimlerle ortaya çıktığını, o dönemlerde yaşayan insanların amacının sanat yapmak değil, iletişim kurmak olduğunu söyledi.

Sanat hep insanoğlunun kendini anlatması için ortaya çıktı. Sanat diğer kültürlere gömre değişiklik göstermez. Sanat herkes için sanattır. Herkesi birleştirir. İnsan da sanatın ta kendisidir. Ancak insan içindeki sanatı ortaya çıkaramamıştır. “ dedi.

Günümüzde yapılan eserlerin sanattan ziyade zanaat ürünü olduğunu belirten Öğütçü “ Renkli, parlak ve düz ürünler yapılıyor günümüzde. Estetik yok. Eski zamanlarda işlemeler vardır. Sanat alışılmışın dışında ve özgündür. Zanaat ise tek tiptir. Heykeltraşın ağaca biçim verişi ile marangozun ki farklıdır. Gittiğim ülkelerde inanlar bana inanılmaz bir coğrafyada yaşadığımızı söylüyor. Onların ilgilendiği şey bu. 4 mevsimi yaşayan, denizlerle çevrili bir ülkedeyiz.” diye konuştu.

Sevda Mutlu Öğütçü sanatın tanımını, nasıl ortaya çıktığını, nasıl hala var olduğunu, neden önemli olduğunu açıkladı.

Sanatın öznel ve nesnel yaklaşımlara göre açıklandığını söyleyen Öğütçü, nesnel yaklaşımda toplumsal etkilerle öznel yaklaşımda ise salt bir bireysellik yaratıldığını belirtti.

Buğra KAYA

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:23 tarihinde yazdırılmıştır.