Binbaşı HASAN SIRRI BAYRAM.

Lüleburgaz’ın sevilen simalarından Hakan Dedeoğlu, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve Çanakkale Gazisi Binbaşı Hasan Sırrı Bayram'ın Kırıkköy’de bulunan mezarını ziyaret etti.
Binbaşı HASAN SIRRI BAYRAM.  

Dedeoğlu, Kırıkköy’de uzun yıllar yaşayan Merhum Hasan Sırrı Bayram’ın mezarı başında torunu Celal Sezer ve ardından Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt olan kızı Emine Rana Sezer’i evinde ziyaret etti.

Hasan Sırrı Bayram’la ilgili bilgiler veren Hakan Dedeoğlu “1879 yılında doğan ve 1941 yılında ölen gazinin uzun süre yaşadığı yer Lüleburgaz'a bağlı Kırıkköy. Hasan Sırrı Bayram; Rumeli’den göç etmiş aileden biri olarak 18 yaşında subay olmuş; M.K.Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve diğerleri ile bir çok cephede silah arkadaşlığı yapmış çok değerli biri. Çanakkale de elinden vurulduğu için cephe gerisine verilmiş.

İlk yıllarda İstanbul, daha sonra da Lüleburgaz Askerlik Şube Başkanlığı yapmış önemli bir subay. Hasan Sırrı Bayram'ın savaş sürecinde yaşadıklarıyla ilgili olarak söylediği,  “Ot ta Yedim, Toprak ta Yedim!.” sözü beni çok etkiledi.

Evlilikle beraber sonrasında Kırıkköy’de oturmuş ve 1941 yılında vefat etmiş. Kızı Rana Hanım dört kız kardeşten biri olarak gerçekten çok cesur bir Türk kadını. Bugün sadece kulakları az işitiyor ama, Atatürk denilince de gözleri şimşek gibi çakıyor. Onun haricinde tüm olayları iyi hatırlıyor.” dedi.

Buğra KAYA

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:26 tarihinde yazdırılmıştır.