Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu’ndan “Tam karantina” açıklaması

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada; “Salgınla mücadelede 21 gün tam karantina yapılmalı. İşçi, İşsiz, üretici, küçük esnaf, emekli, tüm emekçilere sosyal koruma gerçekleştirilmeli” denildi.
Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu’ndan “Tam karantina” açıklaması  

Lüleburgaz’da Eğitim Sen Lüleburgaz Temsilciliği, Tüm Bel-Sen Kırklareli Şubesi, BES Lüleburgaz Temsilciliği, Petrol-iş Trakya Şubesi, DİSK/Genel-iş Trakya Şubesi,  DİSK/Tekstil İş Lüleburgaz Temsilciliği, DİSK/Gıda iş Trakya Temsilciliği, DİSK/Emekli Sen Lüleburgaz Şubesi ve Tüm Emekli Sen’den oluşan Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklama şöyle; “Pandemi koşulları ağırlaşıyor ve iktidardan çözüm yok. Gerçek sayılar saklanıyor, tüm toplum vahşi biçimde sürü bağışıklığına terk ediliyor. Salgının başladığı dönemde hiçbir ciddi adım atmayan iktidar ise salgından korunmayı bireysel tedbirlere indirgemiş bulunuyor. Halka maske tak, mesafe koy, temizlik yap diyen iktidar tüm sorumluluğu üzerinden atıyor. Salgının sorumlusu olarak işçi ve emekçiler görülüyor. Oysaki iktidar günlük yaşamda önlem almadığı gibi, patronlar da işçileri fabrikalada ölümüne çalıştırıyor. Fabrikalarda pandemi koşullarına göre önlem alınmadığı gibi, işçilerin çalışma saatleri uzatıldı, koşullar ağırlaştı. Toplu taşıma araçları balık istifi gibi insan taşımaya devam ediyor. Milyarlarca lira, sermayeye kaynak olarak verilirken, işçilere aylık 1.168 TL ile karnınızı doyurun diyorlar. Ve ücretsiz izin işçilere tehdit aracı olarak kullanılıyor. Ya açlıktan, ya koronavirüsten ölüm dayatılıyor. Biz aşağıda imzası olanlar, sermayenin değil işçi ve emekçilerin acil taleplerinin karşılanmasını istiyoruz.
1-21 gün boyunca başta halk sağlığı ve ihtiyaçları için çalışan sağlık hizmetleri, belediye temizlik, gıda üretimi ve satışı dışındaki tüm işyeri ve işletmelerin durması, tam karantina uygulanmalı. İşyerlerinde işçilerin insiyatifinde pandemi kurulları (komiteler)oluşturulmalı.

2-Kamu ve özel çalışan işçi memur vb. tüm çalışanların maaşı kesintisiz ödenmeli. Dönüşümlü çalışma uygulanmalı.

3-Tüm işsizlere insanca yaşayacakları ücret verilmeli.

4-Yoksulluk sınırı altında yaşayanların elektrik, su, ısınma ve internet faturaları devlet tarafından ödenmeli.

5-Onbin liranın altında ücret alan vatandaşların kredi kartı ve kredi borçları pandemi süresince ertelenmeli.

6-Asgari ücret insanca geçim sağlayacak düzeye çıkarılmalı ve vergi dışı bırakılmalı.

7-Kadro bekleyen tüm sağlık çalışanları sınavsız olarak işe başlatılmalı, sağlık çalışanlarının özlük hakları iyileştirilmeli, Covid19 testleri  ücretsiz yapılmalıdır.

8-Bilim kuruluna sağlık, emek ve meslek örgütleri dahil edilmeli, bilim kurulu bağımsız olmalı.”

Ertan BAYER

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:23 tarihinde yazdırılmıştır.