TÜM EMEKLİ SEN; “İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Tüm Emekliler Sendikası (TÜM EMEKLİ SEN) Kırklareli Şubesi 2021 yılı bütçenin kabul edilmesinin ardından yazılı bir açıklama yaparak '' İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ '' dedi.
TÜM EMEKLİ SEN; “İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”  

Tüm Emekli Sen Kırklareli Şube Başkanı Hüseyin Budak imzalı yapılan açıklamada; “ 2021 yılı merkezi yönetim bütçesi TBMM de kabul edildi. Ocak ayında da yürürlülüğe girecek. Yıllardır açlık ve yoksulluk altında yaşayan  emeklilerin, durumlarını iyileştirici hiçbir  unsurun bütçede  yer almayışı  yüzünden, emekliler için ,hayal kırıklığı yaratan bir bütçe oldu. Başta emekliler olmak üzere, bütün çalışanlar ve dar gelirliler, iktidarın  bu bütçesiyle,  yine açlığa ve yoksulluğa mahkum edildiler.

Mecliste,12 gün süren bütçe görüşmelerinde, bir kez daha  gördük ki, AKP iktidarı ve ortağı, muhalefet partilerinin, meslek kuruluşların, sendikaların ve  STK’ların, halktan yana  bütün  önergelerini reddettiler. İktidar, bütçeyi  hazırlarken , Genel Kapsayıcılık İlkesine uymamış, kendisi dışındaki,  bütün toplusal kesimleri yok saymıştır.  Bütçe  ve memleketin her türlü kaynaklarını, kendi yandaşlarına, yerli- yapancı sermaye gruplarına, yap işlet  türü işletmeleri yapan şirketlere,  peşkeş çekmeye  göre planlamıştır.  Bu  bütçede,  daha baştan, açlık sınırındaki biz emekliler, siftah  edemeyen esnaflar, yoksulluk sınırındaki emekçiler, asgari ücretliler, ipotek altındaki köylüler, işsiz milyonlarca insanlar yok sayılmıştır. Bütçe, bilimsellikten uzak, katılımcılığı  dışlayan, birilerine  rant sağlayan, borç ve savaş bütçesi olarak karşımız çıkmıştır. Oysa, halk için bütçe gerekiyor..
      Bu bütçede, 1.4 trilyonluk  gider, 1.1 trilyonluk da gelir olacağı belirtilmiş. Demek ki, daha işin başında , bütçede  300 milyar açık var.  Bu açığında, bu rakamlarda kalmayacağını, iktidarın  sınırsız harcamalarından biliyoruz. Bu demektir ki, başta emekliler olmak üzere,  dar gelirli milyonlarca insanın  hayatı, daha da  zorlaşacaktır.  Çünkü, iktidar, bu açıkları, yeni vergiler koyarak, aşırı zamlar yaparak ve cezalar  keserek  toplumdan çıkaracaktır. Ancak, kendi harcamalarından tasarruf etmeyecek, fatura, tüm  halka  kesilecektir.
     Pandemi  tedbirleri  kapsamında , gerekli karantina uygulamasını  zamanında ve  tüm topluma uygulamayan, gerçek hasta ve  ölüm sayılarını gizleyerek, salgının artmasına  sebep olan iktidar, her fırsatta  65 yaş ve üzeri, emeklileri, evlere kapatarak , sorunu çözecek sandı. Eve kapattığı  ve virüslülermiş gibi algı yarattığı bu gruplara,  hiçbir destek vermedi. Dağıtıldığı söylenen milyarlarca liradan,  emekliler hiçbir destek alamadılar. İktidar , 441 milyar dolarlık borçla Türkiye’yi ,dünyanın  dördüncü borçlu ülkesi durumuna düşürdü. Borçları da , hepimizin toplumumuzun  sırtına   yükledi. Torunlarımız bile,  yıllardır, binlerce liralık borçla doğuyor. Buna rağmen, iktidar muktedirleri, hala, ödeme güçlüğündeki başka ülkelere, yardım edeceğiz diyerek,  kaynaklarımızı, dışarıya aktarıyor. Oysa biz emekliler ve tüm  Türkiye halkı, memleketimizin kaynaklarının, memleketimizin insanına  kullanılmasını istiyoruz..Halkımız, bu kadar zor durumdayken, gösteriş  diye  dışarıya  yardım  neyin   nesidir’
     İktidar, izlediği politikalarla,  memleketi  bataklığa  soktu. Yanlış politikalarla, ülkeyi döviz darboğazına soktu. Döviz,  her gün yükseliyor. Merkez bankasının, 128 milyar dolar  rezervinin bile nereye gittiğinin  hesabını  dahi, vermiyor.Tarım ve hayvancılık ürünlerinde, dışarıya bağımlı hale geldik. Dolar yükseldikçe fiyatlar artıyor. Fiyatlar artıkça, alım gücümüz azalıyor,  enflasyon  yükseliyor. İktidar, enflasyonu indireceğine, TÜİK aracılığıyla enflasyonu ,  emirle gizliyor, az gösteriyor. Uyduruk enflasyona göre de,  maaşlarımıza   komik zamlar yapıyor. Bu durum da , biz  emeklileri , her gün biraz daha  açığa mahkum olmamızı getiriyor.. Kimseden  sadaka istemiyoruz. Yıllarca çalışıp artı değer ürettik. Pirimlerimizi ve  vergilerimizi verdik. Vatandaşlık görevlerimizi  yerine getirdik. Şimdi hakkımız olanı istiyoruz. EMEKLİLER OLARAK İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ ..
     Bu değerlendirmeler  ışığında taleplerimiz şunlardır :
Emekli sendikaların a karşı kaçılan kapatma davaları geri çekilmeli ,sendikalarımıza  anayasal güvence  verilmeli
En düşük emekli aylığı, bürüt asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir
Emekliler in intibak yasası  hemen çıkarılmalıdır. Torba  yasalarla emeklilerin hak gasplarından  vazgeçilmelidir
Yılda 4 defa, aylık maaş tutarında ikramiye verilmelidir,
Sağlık hizmetleri tamamıyla kamusal olarak yürütülmeli,özelleştirmelerden vazgeçilmelidir
Emeklilerden sağlık,tedavi ve ilaç katkı payları alınmamalıdır.Salgın süresince destek programları uygulanmalıdır.
Salgın a karşı tedbir diye uygulanan  ve bizleri evlere kapatma uygulamalarından vazgeçilmelidir
Aşılama  işlemlerinde,sağlık personelinden sora    yaş ve üstlerinden başlamak üzere düzenli ve ücretsiz aşılama  yapılmalıdır,Salgın koşullarında  yaşlı ve kronik hastalığı olanlara,merkezi ve yerel yönetimler destek vermelidir.”denildi.

 Sedat EVREN   

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Eylül 2024, 12:57 tarihinde yazdırılmıştır.