Nihat Yaman’dan açıklama

Lüleburgaz Lokantacılar Odası Başkanı Nihat Yaman, Türk gıda kodeksi et ve et ürünleri tebliğinin yayınlandığını ve çok önemli değişikliklerin yapıldığını bildirdi.
Nihat Yaman’dan açıklama
Yaman, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu’nun yaptığı başvuru sonucunda yayınlanan genelgeyle ilgili bilgi verirken, denetmelerin ve cezaların artacağını da vurguladı.
Yaman konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “çiğ et, kıyma hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları belirlemek amacıyla hazırlanan tebliğ federasyonumuzca incelendi. Buna göre, kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilmeyecek. Ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilecek. Örneğin, tavuk-hindi eti karışımından ya da dana-koyun eti karışımından döner, köfte gibi ürünler üretilebilecek. Fermente sucukta, ısıl işlem görmüş sucukta, pastırmada, dönerde, köftede et kaynaklı proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilmeyecektir. Tebliğ kapsamında ürünlere Çin tuzu katkı maddeleri ile et aromaları katılmayacak” dedi.
 
Soyaya yasak!
Tebliğ kapsamında et ürünlerine ilişkin, köfte, döner, fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk kavurma ve pastırma gibi ürün tanımları ve ürüne ait özellikler belirlendiğini belirten Yaman, “Yaprak döner üretiminde kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döneri, kıyma döner üretiminde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında kıymanın en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döneri ifade eder. Karışık döner üretiminde ise kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin ve en çok yüzde 40 oranında kıymanın kullanıldığı döner anlamına geliyor. Tavuk ve hindi dönerlerinin ise, içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 15, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olacak. Üretiminde ise hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılmayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüze 1’i aşmaması gerekiyor. Dönerin raf ömrü pişirilmesi süresi dahil en fazla 24 saattir. Dondurulmuş kanatlı etin dönerinin raf ömür de en fazla 6 aydır” diye konuştu.
Yaman, bu konularda faaliyet gösteren işletmelere 5 Mart tarihine kadar süre verildiği ve bu tarihten sonra uygulamaya başlayacağını ifade ederken, “Bu tarihten itibaren tebliğe aykırı davrananlara Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre idari yaptırımlar uygulanacak” ifadelerini kullandı. Ömer MUTLU
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:18 tarihinde yazdırılmıştır.