Gece-gündüz yarın eşitleniyor

21 Mart’ta yani yarın gece ile gündüz saatleri eşitlenecek.
Gece-gündüz yarın eşitleniyor  

Gün-tün eşitliği olan 21 Mart ekinoksu, ilkbaharın başlangıcı ve havaların ısındığı tarih olarak biliniyor.

21 Mart ilkbahar ekinoksunda Kuzey Yarım Küre’de 21 Haziran’a kadar gündüzler uzamaya geceler ise kısalmaya devam edecek.  Güney yarım Küre’de ise tam tersi olacak.

Ekinoks, güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an ve gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar ve sonbahar ekinoksu olarak yılda 2 kez gerçekleşir.

21 Mart’ta Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre'de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre'de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya'da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Mart’tan sonra gündüz geceler den daha uzun olurken bu uzama 21 Haziran, yaz mevsimin başlangıcına kadar sürecek.

Yaren SEZEN

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 21 Ekim 2024, 08:27 tarihinde yazdırılmıştır.