LGS’de bu yıl neler değişti?Lüleburgaz Akım Koleji Ortaokul Müdürü Ozan Bozkuş, Liselere Geçiş Sistemi(LGS) ile ilgili önemli bilgiler verdi. 2021 yılında LGS’de neler değişeceğine değinen Bozkuş, bölgemizde yer alan liselerin kontenjan durumlarından ve öğrencilerin sınav sürecinde yapmaları gerekenlere kadar birçok konuda okuyucularımız için açıklamalarda bulundu.
Akım Koleji Ortaokul Müdürü Ozan Bozkuş; yaptığı açıklamada “Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumları için 6 Haziran günü yapılacak olan LGS başvuruları tamamlandı. Bu yıl da geçen yılda olduğu gibi 8.sınıf öğrencilerinin tamamının sınav başvurusu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi olarak gerçekleştirildi. Bu durumda velilerin okullara gidip başvuru yapmasına gerek kalmıyor. 1 milyon 200bin öğrencinin başvurusunun gerçekleştiği sınava 1 milyon öğrencinin girmesi bekleniyor.
2019 yılında sınavla yerleşilecek liselerin toplam kontenjanı 139 bin 600 olarak belirlenmiş, 2020 yılında ise bu rakam 213 bin 910’a kadar yükselmişti. 2020’de bu hızlı artışın nedeni 2012 yılında 60 aylıkların da ilkokula kaydını karara bağlayan yönetmelik değişikliği nedeniyle ilkokula 600 bine varan fazladan yeni kaydın yapılması ve bunların geçen sene sınav yılının olmasıydı. 2021 yılında, yani bu yıl aday öğrenci sayısı yeniden olağan haline döndü. Bu yıl 2013’te ilkokula başlayan 1 milyon 285 bin öğrencinin sınav yılı. Geçen yıla oranla aday sayısında yüzde 21’lik bir azalma bekleniyor. Buna bağlı olarak geçen yıl artan lise kontenjanları da yüzde 18.6 oranında azaltıldı.
MEB tarafından yayınlanan kılavuz doğrultusunda bölgemizde yer alan bazı liselerin kontenjanları ise şu şekilde. Ramazan Yaman Fen Lisesi : 90 / Kırklareli Fen Lisesi : 90 / Kepirtepe Anadolu Lisesi : 120 / Kırklareli TOBB Sosyal Bilimler Lisesi : 120
Merkezi Yerleştirme, yani sınavla öğrenci alan kurumlar için şart olan LGS için Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl nisan ayından bu yıl nisan ayına kadartoplamda 1060 soruluk örnek soru paketi yayınladı. Yapılan açıklama doğrultusunda ünitelerin işleniş zamanına göre haziran ayındaki sınava kadar örnek soru paketlerinin yayınlanmasına devam edileceği ön görülmektedir.
Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK’unbasına verdiği röportajda söylediği ‘’soruların yalınlaştırılması, daha kolay çözülebilecek soruların hazırlanması ve bu yıla özgü dil bilgisi sorularının sorulmayacak olması’’ yönündeki söylemleri neticesinde mart ve nisan ayı örnek soru paketleri sınav hakkında bilgi edinmek adına büyük önem arz ediyordu. Bu bağlamda MEB’in yayınladığı mart ve nisan ayı örnek soruları incelendiğinde, dil bilgisi sorularının olmadığı, Selçuk’un açıkladığı gibi çok uzun paragraflara yer verilmediği görüldü.
Son olarak uzun bir maratonun sonlarına doğru geldiğimiz süreçte, sınava hazırlık sürecinin tamamı gibi geriye kalan bu süreci de doğru yönetmek oldukça önemlidir. Bu süreçte öğrenciler, öncelikle varsa konu eksiklerini tamamlamalı. Her konunun bütün alt başlıklarına ve kazanımlarına hakim olunduğundan emin olmak gerekiyor. Öğrenci, konu eksiklerini tamamladıktan sonra da bildiği konuların tekrarını yapmaya özen göstermeli. Çünkü süreç içinde bildiği konuları unutabilir. Eksik olduğu konuların tekrarını yaptıktan sonra bunlarla ilgili soru çözümü yapması, konuları pekiştirmesini sağlar. En önemli noktalardan birisi de tüm bunlara ek olarak öğrencilerin deneme sınavı pratiği kazanmaları adına zaman tutarak branş veya tam deneme halinde sınav çözmeleri oldukça önemlidir. Şimdiden sınava girecek tüm öğrencilere başarılar dilerim. “ diye konuştu
Buğra KAYA
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 10 Ocak 2025, 17:17 tarihinde yazdırılmıştır. |