Çelikel’den öğrencilere kaynak olacak önemli çalışma

Lüleburgaz Anadolu Lisesi Türkçe Öğretmeni Sibel Çelikel’in “Türkiye Türkçesinde Öncelik Filleri ve İşlevleri” adlı kitabı çıktı.
Çelikel’den öğrencilere kaynak olacak önemli çalışma  

Bir süredir fiiller ve Türkçe’deki işlevleri üzerine çalışmalar yürüten Anadolu Lisesi Öğretmeni Sibel Çelikel çalışmalarını tamamlamasının ardından “Türkiye Türkçesinde Öncelik Filleri ve İşlevleri” isimli kitabını piyasaya sürdü. Çelikel’in çalışması okul derslerinde ve YKS’ye hazırlanan öğrencilere kaynak sağlayacak.

Çelikel’in çalışması Anadolu Lisesi’nin sosyal medya hesaplarından da tanıtıldı.

Çalışmalarına ve kitabın içeriğine dair bilgileri okuyucularımızla paylaşan Türkçe Öğretmeni Sibel Çelikel “  Öncelikle karmaşık fiiller konusuna bu alandaki terim sorununa dikkat çekmektedir. Bu birleşik yapıların adlandırılması ve incelenmesi konusunda orijinal nitelik taşır. Bu yapının ve bu yapıdaki diğer çekimlerin incelenmesi noktasında yapılacak diğer çalışmalara kaynaklık eder.

Karmaşık fiillerin zaman, kip, kiplik ve görünüş değerlerinin bağlamda incelenmesi amacındaki çalışmalara örnek oluşturur.

Birleşik fiiller konusunun lise müfredatında işlenmesi doğrultusunda eksiklere dikkat çeker. Karmaşık fiiller konusunun müfredata eklenmesi noktasında kaynak niteliği taşır.

Bu çalışmada karmaşık fiillerin yapısal özellikleri ve cümle içinde alabildiği çeşitli biçimler tespit edilmekle beraber bağlamda değerlendirilen çeşitli anlamsal inceliklere geniş çaplı yer verilmiştir.

–mIş ol-/ -bulun yapısının cümle içinde girdiği farklı biçimleri, aldığı çeşitli görevleri ayrıntılarıyla inceleyen, konuya anlambilimsel odaklı açıklama getiren kaynak yok denecek kadar azdır. Çalışmanın bölümlerinde fiiller üzerine anlambilimsel odaklı çalışmaların azlığına değinilmiştir. Çalışmamızda birçok örnek üzerinden yapmış olduğumuz detaylı anlamsal incelemelerin bu konudaki diğer çalışmalara öncülük edeceği kanısındayız.

Yabancı dil olarak Türkçenin öğretilmesi amacıyla hazırlanan kaynaklarda konumuz olan birleşik yapıların genellikle tek bir anlam özelliğine değinilmektedir. Bu birleşik yapıların onlarca farklı anlama gelebildiğini gösteren bu eser Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi alanına da katkı sunacaktır.

Sonuç olarak öncelik fiilleri farklı açılardan baktıkça bize nice zenginlikler sunabilecek olan, hakkında nice araştırma konusuna açık, Türk dilinin esnekliğinin, kıvraklığının kanıtı olabilecek oldukça marifetli yapılardır. Bu çalışmanın daha nice araştırmalara ışık olacağı umudundayız.” diye konuştu.

Türkçe Öğretmeni Çelikel; “Türkiye Türkçesinde Öncelik Filleri ve İşlevleri” adlı kitabım çıktı. Alana katkısı olmasını dilerim. Lisanstan doktora mezunu olana kadar bana emeği geçen Trakya üniversitesindeki tüm hocalarıma; özellikle tez danışmanım kıymetli hocam Yard. Doç. Dr. F. Sibel Bayraktar’a sonsuz desteği için teşekkür ederim.” diyerek çalışmasında kendisini destekleyenlere teşekkürlerini iletti.

Buğra KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:24 tarihinde yazdırılmıştır.