ÂLİMİN ÖLÜMÜ ÂLEMİN ÖLÜMÜ GİBİDİR

Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah’a aidiz ve şüphesiz O’na döneceğiz.’’ (Bakara suresi 156 ayet)
ÂLİMİN ÖLÜMÜ ÂLEMİN ÖLÜMÜ GİBİDİR  

 

Âlimler, içinde hayat sürdükleri toplumlarda ışık kaynağıdırlar.

Âlimleri olmayan toplumlar, karanlıkta kalan insanlardır

 

Toplumları ayakta tutan, imandır ilimdir. İlmi ise ayakta tutan ise âlimlerdir. Âlimler, yaşadıkları  toplumumun temel direkleridir.

Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve sellem); “Mevtül âlimi kemevtül âlem "Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir” buyurmaktadır.

 Rabbimiz Kur’an-ı Kerimde; ‘’İnsanlardan, (yeryüzünde) hareket eden (diğer) canlılardan ve hayvanlardan yine böyle çeşitli renklerde olanlar vardır. Allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır’’ buyurulur. (Fâtır suresi Ayet -28)

 

Peygamber Efendimiz(s.a.v.); "Göklerde ve yerde bulunanlar, hatta suyun içindeki balıklar bile âlim kişiye Allah'tan mağfiret diler. Âlimin Abide karşı üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Şüphesiz ki âlimler, peygamberlerin varisleridirler. Peygamberler altın ve gümüşü miras bırakmazlar, sadece ilmi miras bırakırlar. O mirası alan kimse bol nasip ve kısmet almış olur" buyuruyor.

[Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace]

Âlimler, sadece bu dünyada istifade edilecek insanlar değiller.

Onlar, ahirette de istifade edilecek insanlardır. Peygamber efendimiz aleyhisselat-u ves-selam hadis-i şerifte şöyle buyurmuş: “Kıyamet gününde üç zümre şefaat edecek. Onlardan birincisi peygamberler, ikincisi âlimler, üçüncüsü de şehitlerdir.”

(İbni Mace)

Peygamber efendimiz her fırsatta ilmi ve âlimi övmüştür  ”Bir âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir.”, “Âlimler peygamberlerin varisleridir.” , “Allah’ın cehennem azabından azad ettiği kimseleri görmek isteyenler, ilim öğrenenlere baksınlar. Muhammed’in (salât ve selam O’na olsun) canını kudret elinde tutan Allah’a yeminle söylerim ki ilim öğrenmek maksadı ile âlimlerin kapısına giden bir insan öğrendiği her bir harf ve attığı her bir adım karşılığında Allah, kendisine bir senelik sevabı verir.”

Peygamber Efendimiz,“Cennet ağaçlarından bir ağaca rastladığınız zaman, onun gölgesinde oturun, yemişinden yiyin” buyurmuş,

Sahabeden biri:

“Ya Rasulullah cennet ağacına hayatta ve dünyada iken nasıl rastlayabiliriz?” diye sormuş. Peygamber Efendimiz cevaben: “Bir âlime rastladığınız zaman Cennet ağaçlarından bir ağaca rastlamış olursunuz” buyurmuştur.

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurduğu bir hadisi şerifte:

“ Allah (Celle celalühü) ilmi yeryüzünden çekip almayacaktır. Ancak âlimleri almakla alacaktır. Hatta doğru dürüst bir âlim kalmayacaktır. İnsanlar cahil kimseleri âlim zannedip dinde reis kabul edecekler, onlara fetva soracaklar onlarda ilimsiz (kafalarına göre) fetva verecekler. Soranda sorulanda dalalete düşecektir(dinden çıkacaktır)” buyuruyor. (Buhari)

......

Yaşadığımız coğrafyanın İslâm Alimlerinden (Veli, Mutasavvuf)  binlerce talebe yetiştiren, örnek yaşantısıyla ve sünnet-i seniyyenin vücud bulmuş haliyle hepimizin hayatında derin izler bırakan, örnek olan Muhterem "Ahmet Tunalılar Efendi (Rahmetullahi Aleyh) hocamıza  Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet, derecesi âli, komşusu Peygamber Efendimiz aleyhisselat-u ves-selam olsun. Rabbimizin rızası için yaşadı; 90 yıllık hayatında derdi İslam, gayreti İslam, davası İslam, sevdası İslam oldu.

Kendi için hayat sürmedi, çevresindeki insanlara Allah'ın dinini anlatmak için her zaman gayret etti.

Hak bildiği yolda eğilmeden yürümesini bilen, ilmi ile amel eden bir âlim idi.

Her halükârda dik durmasını bilmiş doğruluktan ayrılmamıştı. Kim olursa olsun karşısındakine karşı doğru ve hak bildiği şeyleri eğip bükmeden çekinmeden  söylerdi,ama bunu yaparken kırmadan,üzmeden  sadece ve sadece Allah rızası için yapardı.

Biz sevenleri ve talebeleri olarak yaptığı hizmete, durup dinlenmeden gösterdiği gayrete, Allah rızası için yaşadığı hayata ve sarsılmaz kuvvetli imanına şahidiz.

Rabbimiz rahmet eylesin, rahmeti ile muamele eylesin.

Eyyup Sabri ERDEM

Ensar Vakfı Lüleburgaz Şube Başkanı

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Ekim 2024, 02:54 tarihinde yazdırılmıştır.