100 YILLIK GELENEK SÜRÜYOR

Lüleburgaz’ a bağlı Sakızköy köyünde, 100 yılı aşkın süregelen ve “Kazan Eti” diye adlandırılan gelenek bu Kurban Bayramı’nda da yinelendi. Köyde kurban kesen herkes, dağıtılacak bir parçayı Kazan Eti payı diyerek köy meydanındaki caminin bahçesinde et toplama görevlilerine teslim ediyor.
100 YILLIK GELENEK SÜRÜYOR  

 

Toplanan etler cami bahçesinde hazırlanmış olan ve odun ateşiyle kaynatılan çelik kazanlarda konuyor. Doğada, merada beslenen kurbanlar ile evde yemle beslenen kurbanların etleri aynı kazanlarda kaynatılınca doyumsuz bir tada ulaşıyor.

Etlerin kaynatılması, pişmesi bitince dağıtım başlıyor. Kaynatılan kazanlar tüm mahalle ve sokaklara dağılıyor. Tenceresini alanlar kazan etleri gelmiş diyerek toplanıp yanlarında getirdikleri tencere veya tabaklarla kazan eti hakkını alıyor. Kurban etinin dağıtımı kurban kessin kesmesin her aileye dağıtıldığı için Sakızköy’de kurban eti girmeyen hane kalmıyor.

Bu gelenek ile Türk geleneğinin günümüzde de yaşatılan imece örneğini çok güzel yaşatan Sakızköy halkı Lüleburgaz’ın gururu oluyor. 

Servet ŞENYİĞİT

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 20 Ekim 2024, 02:56 tarihinde yazdırılmıştır.