BALKANLI SANATÇILARIMIZ ( RÜSTEM AVCI )

BALKANLI SANATÇILARIMIZ  ( RÜSTEM AVCI )

Sevgili türkü dostları nasılsınız? İnşallah iyisinizdir.

Bu ay Rumeli türküleri ile türkülerini okuyan bir sanatçıdan bahsedelim diyorum.

Rüstem AVCI, 7 Kasım Pazar akşamı saat 21,00 de Lüleburgaz Kongre meydanındaki  konserimizde, konuk sanatçı olarak sahneye davet edildi. Güzel türküleriyle izleyenleri coşturan sanatçımızı biraz yakından tanıyalım.   

           Ailesi, 1951 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçmen olarak gelen Rüstem Avcı, sanat hayatını özellikle Rumeli Türküleri üzerine yoğunlaştırdı. İki yıl İstanbul Belediye Konservatuarı eğitiminin ardından 1982 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. Erzurum Radyosu THM “Ses Sanatçısı” sınavını 1984 yılında kazanan sanatçı, 1986 yılında, görev yerini TRT İstanbul Radyosu’na naklettirdi. Ses sanatçılığı yanında İstanbul Radyosu’nda iki yıl “Gönlümüzün Dilinden Sazımızın Telinden” adlı açıklamalı haftalık radyo programları hazırlamıştır. Halen haftada 3 defa TRT Radyosu 4. kanalında dinleyiciyle buluşan “Yurdun Dört Bucağından” adlı türkü programını hazırlıyor. Rüstem Avcı, çeşitli eğitim kurumlarında da “THM Repertuarı” ve “Bağlama” dersleri verdi. Türkiye ve ülke dışında yaptığı saha çalışmaları ile, Halk Müziği Repertuarına yüzlerce Rumeli Türküsü kazandırmış, bunların büyük bir kısmını notaya alarak yayımlamış ve ayrıca seslendirerek geniş kitlelerce tanınmasını sağlamıştır.

         Sanatçımız Rumeli türkülerinin okunması şekli ile sorulan soruya; Ufak tefek grupların da türküleri okumaları güzel. Keşke eğitim alsalar. Ama dediğim gibi eğitim olmazsa ne olur dejenere olur. Trakya’da Urfa türküleri söylüyorlarsa yanlış yapıyorlar. Tamam onları da söylesinler ama kendilerini bilsinler önce. Kendini bilmeyen insan bir adım öteye gidemez. Ben bunu Bulgaristan'da gördüm 1995'te. İspari kasabası belediye başkanı beni davet etti.. Baktım amatör gruplar bizim Türkiye’de çıkan son kasetlerin parçalarını, doğu deyişlerini o kadar güzel çalıyorlar ki şok oldum. Hemen oradaki grup başkanını çağırdım. Dedim ki siz yanlış yapıyorsunuz, niye abi dediler. Biz türkü söylüyoruz, Anadolu özlemi var bizde dediler. Dedim ki siz Bulgaristanlısınız neden Bulgaristan türküleri söylemiyorsunuz? Ee bilmiyoruz ki eskiler sülerdi dediler. O akşam bizi grup olarak davet ettiler, elime aldım sazı, bildiğim Rumeli türkülerini söyledim. Benden habersiz hepsini kaydetmişler. Aradan birkaç sene geçti. Gittiğimde baktım ezberlemişler. Şimdi dedim mesaj yerine ulaştı. Kendini bilmek çok önemli.Bir Malatyalı Malatya türküsü söylüyorsa çok güzel, ama bir Trakyalı da Trakya türküsü söylemiyorsa bence abes. O kültürel bir eksikliktir bence.

Saygıyla, Sevgiyle, Neşeli Sağlıklı kalınız sevgili türkü dostları, ama türküsüz kalmayınız.

                                                                                                                                  Yazan : Sami ELMAS


http://www.hurfikir.com.tr adresinden 19 Ekim 2024, 15:23 tarihinde yazdırılmıştır.