Gübre ve mazot fiyatı düşürülmezse ekmek 10 TL olurLüleburgaz Ziraat Odası Başkanı M. Şener Birgün, ülke genelinde sıvı yağda yaşanan kuyruk kavgaların 2 ay sonra ekmek kuyruklarında yaşanmaması için gübre fiyatları ile çiftçiye verilen akaryakıt fiyatlarının yüzde 75 azaltılması gerektiğini söyledi.
![]() Türkiye’nin çok yakın zamana kadar tarım alanında dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğunu da belirten Başkan M. Şener Birgün; “Türkiye yanlış tarım politikaları yüzünden buğdayı ve ayçiçeğini ithal eden ülke oldu. Oysa şu an çiftçiye verilen akaryakıttan ÖDV ve KDV kaldırıldığında, gübre fiyatları yüzde 75 düşürüldüğünde, ithal edilen buğdaya verilen fiyatın yarısı Türk çiftçisine verildiğine ülkemiz zaten dışa bağımlı kalmaz. “dedi.
Türkiye’nin buğday ithalatını Rusya’dan ve Ukrayna’dan yaptığını bu ülkelerin de savaş içinde olduğu için bu yıl dışarıya buğday ve ayçiçeği satmayacaklarının beklendiğini vurgulayan Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı M. Şener Birgün; Geçtiğimiz yıl buğday 5 TL’den alınmalıydı. Çiftçiye verilen akaryakıttan KDV ve ÖTV kaldırılmalıydı. Gübre ve tohum fiyatları yüzde 75 indirilmeliydi. Şimdi Nisan ayında ayçiçeği ekimi var. Buğdayda gübreleme zamanı. Bir an önce bu dediklerimiz uygulanmalı. O zaman hem son bir haftadan bir etkili olan sıvı yağ krizi azalır ve önümüzdeki yıl bu yaşanmaz. Hem de Bir iki ay içinde 10 TL olması beklenen ekmeğin fiyat artışı engellenmiş olur. Aksi halde ekmek bir iki ay gibi kısa bir süre içinde 10 TL olur” diyerek sözlerini tamamladı.
Ertan BAYER http://www.hurfikir.com.tr adresinden 05 Şubat 2025, 17:55 tarihinde yazdırılmıştır. |