Temiz bir çevre için dikkat çektiler

Lüleburgaz Belediyesi ve TEMA iş birliği ile ‘Dünya Çevre Günü’ etkinlikleri düzenlendi.
Temiz bir çevre için dikkat çektiler  

Etkinlikler 5 Haziran 2023 Pazartesi günü saat 16.50’de kortej yürüyüşü ile başladı.

Kortej yürüyüşü gerçekleştiren kalabalık atık malzemelerden yaptıkları kostümler ile İstanbul Caddesi üzerinden geçen grup çevre kirliliğine dikkat çekti.

Kortej yürüyüşünün ardından Kongre Meydanı’nda sahne alan Lüleburgaz Belediyesi Sevgi Korosu, TEK Anaokulu Çocuk Korosu ve Zübeyde Hanım Anaokulu Çocuk Korosu temiz bir çevreye dikkat çeken şarkılarıyla alanda bulunan katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Öte yandan 8 Kasım Anaokulu öğrencilerinin tamamen geri dönüştürülebilir malzemelerden hazırladığı Geri Dönüşüm Defilesi de vatandaşların beğenisi topladı.

Öte yandan TEMA Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman, daha temiz bir çevre için çalışan Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli’ye fidan sertifikası takdim etti.

Hedef Doğa Sporları ve Türkiye Bisikletler Derneği Kırklareli Şube Başkanı Yüksel Kerim Yazır ve LÜDAK Başkanı Mustafa Kalecik’e teşekkür belgesi takdim edildi.

Düzenlenen etkinlikleri Lüleburgaz Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Pektaş, TEMA Vakfı Lüleburgaz ilk temsilcisi Hakan Dedeoğlu, TEMA Vakfı Lüleburgaz ikinci temsilcisi Vicdan Aladağ, TEMA Vakfı Lüleburgaz Temsilcisi Resül Çokan ve yardımcısı Hatice Camcı büyük bir ilgiyle takip etti.

“Gelin çocuklara yaşanabilir dünya bırakalım”

Şenlikte günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Belediye Başkanı Murat Gerenli; “Şenliğin açılışında konuşan Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, çevre farkındalığı konusunda önemli bir şenliği gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını dile getirerek,  “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras aldık, çocuklarımıza devredeceğiz. Gelin hep beraber geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakalım! Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine yaşayalım. İlk olarak kentimizin hemen yanı başında bulunan, dumanın ve pis kokunun eksik olmadığı çöplüğü kapattık. Çöplerimizden artık enerji üretir hale geldik. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisimizden yılda yaklaşık 7 milyon metreküp suyu sulanabilir kaliteye getirip Ergene’ye deşarj ediyoruz” dedi.

İki yılda 971 bin pet şişe dönüştürüldü

Lüleburgaz Belediyesi’nin çevre odaklı yatırımlarıyla farkındalık oluşturduğunu vurgulayan Başkan Gerenli, “Plastik, karton, cam, atık yağ ve tekstil atıklarımızı topluyoruz. Plastik şişe ve tenekeler için kentimizin birçok noktasında geri dönüşüm sistemleri kurarken, mobil atık toplama aracımızı hizmetinize sunduk. Dağıttığımız Dönüşüm Kart sayesinde vatandaşlarımız hem atıklarını dönüştürüyor hem de kendileri kazanıyor. Proje başladığından bu yana halkımızla toplamda 971 bin 531 pet şişe, 210 bin 392 metal kutuyu geri dönüşüme kazandırdık. Bunu vatandaşlarımızla birlikte başaracağız. Geleceğimiz için son derece önemli olan bu projeye sahip çıkan tüm komşularıma yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu. Başkan Gerenli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diğer yandan İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi’ni kurduk. Tesisimiz sayesinde inşaat ve yıkıntı atıkları artık çevremizi kirletmiyor. Onları dolgu malzemesi olarak altyapı çalışmalarında kullanıyor ve ekonomik açıdan ciddi tasarruf sağlıyoruz. Yeşil alanlarımızı her geçen gün artırıyoruz. Kent Ormanımızda piknik alanımızın yanında Kır Kahvesi ve Masal Vadisi’ni halkımızın hizmetine açtık. Mahallemizdeki parklarımızın, hobi bahçelerimizin sayısını artırıyoruz. Atıl durumda bulunan yeşil alanlarımızı vatandaşlarımızın kullanımına açıyoruz. Lüleburgaz Kent Ormanı’nda da TEMA ile iş birliği içindeyiz. Orada ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Lüleburgaz Kent Ormanı’nda 400 dönümlük ağaçlandırma alanımızı gelin hep birlikte ağaçlandıralım.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yağız Doruk KAYA

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:20 tarihinde yazdırılmıştır.