Lüleburgaz’ın Tarım Topraklarını Koruyalım!

2023 yılının başlarında Lüleburgaz’da bulunan bir asfalt tesisinin “izinsiz ve usulsüz” olduğu iddiası ile Birol Topal suç duyurusunda bulunmuştu.
Lüleburgaz’ın Tarım Topraklarını Koruyalım!  

Suç duyurusunda belirtilen tesisin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na 21.02.2023 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptığı ve 03.03.2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir Kararı aldığı görülmüştü.

Konuyla ilgili olarak TEMA’dan yapılan açıklamada; “ÇED gerekli değildir kararının iptaline ilişkin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından açılan dava süreçleri devam etmektedir.

Yargı süreci devam ederken başlayan şantiye faaliyetleri sonrasında bölge halkı, tarım topraklarını korumak için nöbet tutmaya başladı ve tesis faaliyetine son verene kadar nöbet tutmaya devam edeceklerini belirterek destek çağrısı yaptı.

Yüzyıllardır Turgutbey Köyü'nde yaşadıklarını belirten halk; toprağı korumak istediklerine, tarlada toz maskesi ile çalışmak istemediklerine, şantiyeden kaynaklanan tozun rüzgarlarla tüm Lüleburgaz’ı etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Köylüler, 8 saat çalışacağı söylenen tesisin 24 saat çalıştığını, Lüleburgaz - Pınarhisar arasında yer alan 10 köy için hem şantiyeden kaynaklanan toz hem de kamyon trafiğinden kaynaklanan egzoz vb nedeniyle temiz hava haklarının ihlal edildiğini söylüyor.

Ayrıca şantiye araçlarının yoğunluğundan rahatsız olan köylüler, trafik kazası riskine de dikkat çekiyor.

Bizler de Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni; TEMA Vakfı , ????Kırklareli İl Temsilciliği, Lüleburgaz İlçe Sorumluluğu,  Lüleburgaz Yeni Mahalle Sorumluluğu ,  Pınarhisar ilçe Sorumluluğu olarak verimli tarım topraklarımızı, temiz hava hakkımızı korumak için nöbette yerimizi aldık. Trakya’daki yaşamın devamı için tarım topraklarımız korunmalıdır diyor, umut yeşertmeye devam ediyoruz.” Denildi.

Ertan BAYER

 

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:25 tarihinde yazdırılmıştır.