UMUT’un Kitap Evi Lüleburgaz’da hizmete girdi

Lüleburgaz’da “bağımsız engelli” olan 19 yaşındaki Umut, annesinin desteği ile hayallerinin peşinden koşuyor.
UMUT’un Kitap Evi Lüleburgaz’da hizmete girdi  

Erken doğum sonucu küveze alınan Umut Erkul’a epilepsi ve Sağ Hemiparezi teşhisi konuldu. Bunun yanında Mental Retardasyonlu teşhisi de konulan Umut, zihinsel engelli özel bir birey. Başlarda yürüme ve hareket sorunları da yaşarken zamanla mücadelesini devam ettirerek daha iyi hale gelen Umut “Ağır engelli” durumundan “bağımsız engelli” durumuna geçti.

Hayallere atılan adım

İstediği okulu az bir puan farkı ile kaçıran Umut Erkul, hayali olan kitap evine özellikle annesi Berna Erkul’un, ailesinin, öğretmenlerinin, komşularının, Lüleburgaz İlçesindeki yerel yazarların, kısaca sevenlerinin ve yakınlarının desteği ile kavuştu ve Lüleburgaz’da Umut Kitap Evi faaliyete geçti.

Umut’un annesi Berna Erkul konuşmasında; “Umut Üniversiteyi az bir puan ile kaçırınca Kitap Evi açmak istedi, evde durmak ona iyi gelmedi. İmkânlarımız da kısıtlı olmasına rağmen ne imkânımız varsa,  dostlarımızın, sevdiklerimizin desteği ile Umut’a hiç yoktan bir düzen kurduk. Hayalini gerçekleştirmek için adım attık. Evdeki kitaplarını, oyuncaklarını, çocukluk hatıralarını toparladık. Konu komşu, arkadaşları, öğretmenleri, ellerindeki kitapları Umut’a sundular. Küçük bir dükkân bulduk, şimdilik onu hayaline kavuşturduk.” dedi.

Şu anda anne oğul Lüleburgaz Çarşıda, Özerler Mahallesi, Fatih Caddesindeki Özer 2 İş Hanı giriş katındaki dükkânda hem sosyalleşmek hem kitap satışı yapmak için insanları bekliyor.

“Deneyimlemek isteyen sosyal bir çocuk”

Anne Berna Erkul bu güne kadar gelen süreci özetleyerek; “Umut erken doğdu, 8 aylık dünyaya geldi. Çok zor günlerden geçtik. Yoğun bakımda 20 gün kendine gelmesini bekledik. Birlikte fizik tedavilere gittik. İlkokulda cihazlı ayakkabı kullanıyordu, sürekli nöbetçi öğrencilerin olduğu yerde onu beklerdim.

Yürümede sorun yaşıyordu. O inatla ben yaparım, isteklerimin başında olmak isterim dedi. Her topluma katılmak ve deneyimlemek isteyen sosyal bir çocuk.

Umut görerek ve duyarak her şeyi öğrenebiliyor. İlkokuldayken okuma yazmaya geçmeden önce sınıftan öğretmeninin istediği özel bir kitap almıştım. Öğretmeni de okumaya henüz geçmediği için yanında oturan öğrenciye kitabı vermek istemiş. Umut’ta önü boş kalsın istemezdi. Eve geldiğinde kitabı bize açtı. Ben okuyorum diyerek kitaptaki bütün konuları bana tek tek anlattı.

Umut yazmadan okumayı söktü, o hayalleri ve istekleri olan bir çocuk. Kendini güzel ifade eden bir çocuk. İsteklerini de beni zorlayarak başarıya ulaştıran bir çocuk. Ben de annesi olarak onun arkasında olmaya çalışıyorum.” dedi.

Umut’un açtığı kitap evinin amacı sadece kitap satışı yapmak değil, sosyal bir ortama kavuşmak, insanlar ile iletişim kurmak, oyunlar oynamak. Umut’un dükkânında müzik aletlerinden masa oyunlarına çeşit çeşit eşyalar mevcut.

Aynı zamanda bir bağışçının da desteği ile kokulu kokusuz mum çeşitlerini de dükkâna itinayla yerleştiren Umut, kitaplarını ve ürünlerini “umutk_itapevi” sosyal medya hesabından da paylaşarak duyurmaya çalışıyor.

“19 yaşında bir iş adamıyım!”

Umut yaptığı açıklamada; “Merhaba ben Umut Erkul, 19 yaşında bir iş adamıyım!

Buranın hayalini çok kurdum ve zorlayarak başardım. Kitap okumayı severim, burayı da o yüzden açtım. Lüleburgaz Lisesinden mezun oldum. Kendimi geliştirdim.

Üniversite’de Galatasaray Üniversitesi’nde okumak istiyordum. Aydın olabilirdi, hatta daha ileri gidersek Koç olabilirdi!” dedi.

Galatasaray aşkı

Ardından Galatasaray aşkına değinen Umut; ”Çocukluğumdan beri Galatasaraylıyım, en büyük aşkımdır kendisi. Burada kazandığım para ile gidip Orijinal Galatasaray forması aldım.” diyerek takımına olan sevgisini aktardı.

Umut son olarak ileriye dönük düşüncelerine de değinerek; “Burayı internette yayınlayıp daha büyük yerler açmayı düşünüyorum. Kendimi geliştirmek istiyorum. Kendim açısından da dükkân açısından da daha iyi yerlere ulaşabileceğimi düşünüyorum.

Burayı çevre edinmek için açtım. Herkesi beklerim. Sadece kitap okumaya değil sohbet etmeye de gelebilirsiniz. Herkesi bekleriz!” diyerek insanları kitap evine davet etti.

Yerel yazarlardan destek

Lüleburgaz’da yerel yazar ve şairlerden oluşan Onuncu Köyün Kalemleri topluluğu Umut’un bu mücadelesine katkı sağlamak için kendi yazdıkları ve kütüphanelerinde bulunan kitapları kitap evine getirerek raflara okuyucuları ile buluşmaları için bıraktılar.

Sosyal zaman geçirilmesi ve kitap evinin canlanması adına da boş vakitlerinde oraya giderek vakit geçirmeye çalışıyorlar.

“Amacımız onun kendi ayakları üzerinde durabilmesi”

Onuncu Köyün Kalemlerinden Yılmaz Taşdelen de açıklamada bulunarak; “Sevgili Lüleburgazlılar, Trakyalılar. Lüleburgaz’da Umut kardeşimizin Kitapevi açıldı. Burada 0 ve 2. El kitaplar satılıyor ve tanıtılıyor. Bizler de Onuncu Köyün Kalemleri olarak Lüleburgaz ve civarındaki yazarlar olarak Umut kardeşimize elimizden gelen desteği yapmaya çalışıyoruz. Hem kendi kitaplarımız hem de kütüphanelerimizde olan kitaplardan destek amaçlı Umut kardeşimize getirdik.

Amacımız onun işini toparlayıp kendi ayakları üzerinde durabilmesi. Vergisini ödeyebilmesi, sosyal güvenlik primini yatırabilmesi. Tüm Lüleburgazlılardan ve edebiyata yakın olan insanlardan da desteklerini bekliyoruz, ümit ediyoruz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Barış  Can KORKMAZ

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:21 tarihinde yazdırılmıştır.