Lüleburgazlı Gaziler Kıbrıs Harekatı’nın 50. Yılını andı

Lüleburgaz Muharip Gaziler Derneği, 20 Temmuz 2024 Cumartesi günü, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl dönümünü Çelenk Sunma Tören ile andı.
Lüleburgazlı Gaziler Kıbrıs Harekatı’nın 50. Yılını andı  

Çelenk Sunma Töreni’ne Lüleburgaz Muharip Gaziler Dernek Başkanı Faruk Batı, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, Dernek Üyeleri, Kıbrıs Gazileri Faruk Batı,  Namık Gürsel, Şadan Ayaz, Şerif  Saraç,  Kazım Agış, Hasan Demir, Halit Doğru, Hasan İnan, Lütfü Bilici, Mustafa Kurt,  Bahtiyar Gider,  Hüseyin Kaynak,  Hayrettin Berberoğulları,  Ali Tuncar, Muharrem Atik, AK Parti Lüleburgaz İlçe Başkanı Abdussamed Kayalı, AK Parti Lüleburgaz İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Lüleburgaz Muharip Gaziler Derneği Başkanı Faruk Batı bir konuşma yaptı.

Başkan Faruk Batı konuşmasında; “Bundan 50 sene önce Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi Batıdan Güneye kuşatmak ve  bu suretle Türkiye’nin yaşam alanının  daraltmak isteyen  Yunanistan 15 Temmuz 1974’te EOKA’cı katillere darbe yaptırarak Ada’ya kan ve göz yaşı getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ENOSİS hayalinin gerçekleştirilmek üzere planlanan bu darbe girişimine  gereken karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir.  Londra ve Zürih Antlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye, Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, Türkiye’ye yönelik olası tehdidini bertaraf etmek maksadıyla Ada’ya müdahale kararı almıştır.

Türk Ordusu 20 Temmuz 1974 sabahı denizden ve havadan Kıbrıs’a başarılı bir harekat icra ederek, Kıbrıs Türkü’nü yok olmaktan kurtarmış, Kıbrıs Türkü’nün 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın ENOSİS hayali de Akdeniz’in karanlık ve derin sularına ebediyen gömülmüştür. Senelerdir Kıbrıs’ta her türkü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türkü, hiçbir zaman pes etmemiş, 20 Temmuz’da Mehmetçik’le kucaklaşana kadar, kimliğini ve varlığını gerektiğinde canının ortaya koymasını bilmiştir. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü’nün esaretten kurtulduğu bir gündür. 20 Temmuz Yavru vatanın Anavatan’a kavuştuğu bir gündür. Bu vesileyle gaz olmanın haklı gururunu yaşıyorsunuz. Sizleri gösterdiğiniz kahramanlık ve cesaretinizden dolayı kutluyorum Kıbrıs Barış harekatında 508 can kardeşimiz, 70 mücahit ve 270 Kıbrıs Türkü şehit oldu. Başta Kıbrıs Barış Harekatının gerçekleşmesi için iradelerini ortaya koyan ve ebediyete intikal eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün o zamanın Cumhurbaşkanı ve Başbakanları, bakanlarımız, gazi meclisimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ile bağımsızlık mücadelesinde şehit olan TMT mensupları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına rahmet ve saygıyla anıyoruz. Hayatta olan gazilerimize de sağlık, mutluluk, ve esenlikler diliyoruz. KKTC vatandaşlarımızda sağlıklı ve mutlu hayat diliyoruz. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ne  Mutlu Türküm diye” dedi.

Lüleburgaz Muharip Gaziler Derneği Başkanı Faruk Batı’nın konuşmasının ardından Başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere geçmişten günümüze bu ülke için şehit olanların ruhuna dua  edildi.

Program fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Ertan BAYER  

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 18 Ekim 2024, 11:37 tarihinde yazdırılmıştır.