UNESCO 8 EYLÜL DÜNYA OKUMA YAZMA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

8 Eylül okuma yazma gününde Lüleburgaz Kitap okudu.
UNESCO 8 EYLÜL DÜNYA OKUMA YAZMA GÜNÜ ETKİNLİĞİ  

Lüleburgazlı yazarların öncülüğünde düzenlenen etkinlikte Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde Kongre meydanında katılımcılarla 1 saat boyunca kitap okuyarak okuma yazma konusunda farkındalık etkinliği yapıldı.

Etkinlikte yapılan açılış konuşmasında şöyle denildi;

 

‘1966 yılında Paris’te gerçekleştirilen UNESCO 14. Genel Konferansı'nın 1.441. maddesi gereği 8 Eylül, Uluslararası Okuryazarlık Günü olarak ilan edilmiştir. 8 Eylül 1967'den beri kutlanmaktadır

 

Atatürk ise eğitim ve okuryazarlığın önemini 1920 lerde görmüş savaşın en sıcak günlerinde bile eğitim ve öğretim konusunda da yönlendirici çalışmalarda bulunmuştur.

Temmuz 1921 Ankara maarif kongresi ile,

Ekim .1922  Bursa’da öğretmenlere hitabı ile,

Mart 1923 yılında Kütahya’da öğretmenlere hitabı ile,

Ağustos 1923 muallimler birliğinde öğretmenlere seslenişi ile,

1923 yılında Bursa Erkek Lisesinde yaptığı konuşmada,

Eylül 1924’de “Samsun Öğretmenler Birliği’ne hitap ederken,

Ekim 1925 İzmir erkek öğretmen okulunda öğretmenlere hedef verirken.

Temmuz 1927 İstanbul’da öğretmenlere seslenerek ve 24 Kasım, Öğretmenler Günü ilan ederek eğitim ve öğretime hep dikkat çekmiştir.

 

Burada sizlerle birlikte Uluslararası Okuryazarlık Günü'nü kutlarken, herkesin dünyayı okumak ve onun geleceğini yazmak için temel becerilerini geliştirme temel hakkını hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.

 

Okuryazarlık, her insanın potansiyelini ortaya koyarak, özgürlük ve umut dolu bir gelecek yaratmasının anahtarıdır.

Bu özel günün amacı okuryazarlığın bireyler ve toplumlar için olan önemine dikkat çekmektir.

 

Dünyada yaklaşık 600 milyon genç okula gidiyor olmasına rağmen temel okuryazarlık ve matematik becerilerinde yetersizler. Ayrıca 750 milyon okuma yazma bilmeyen yetişkin vardır.

 

Umudun dünyasını yeniden keşfetmemiz gereken bir çağda, okuryazarlık her zamankinden çok daha önemli olmalıdır. Bu Uluslararası Günde, eğitime gönül veren başta kamu kurumları olmak üzere  herkesi eğitim çabalarını arttırmaya ve her bir bireyin potansiyelini ortaya çıkarmak için tüm kaynaklarını seferber etmeye davet ediyoruz.

 

Bu gün bu etkinlik ile bizler STK gönüllüleri olarak okur yazarlığa dikkat çekme istedik.

 

Onuncu Köyün Kalemleri platformu olarak gelecek yıllarda sizlerin de destekleriyle bu anlamlı günü şenliğe dönüştürmek ve her yıl farklı temalarla okuryazarlığa dikkat çekmek istiyoruz.

 

Katılımınız ve desteğiniz için kendi adıma ve mensubu olduğum Onuncu Köyün Kalemleri grubu adına hepinize gönülden teşekkür ediyor saygı ve sevgilerimi sunuyorum.’

 

Okuma etkinliği sonunda katılımcılar gelecek yıllarda da etkinliğin büyüyerek devamı konusunda düşüncelerini belirttiler.

 

Barış Can Korkmaz

http://www.hurfikir.com.tr adresinden 24 Ekim 2024, 23:27 tarihinde yazdırılmıştır.