TEMA VAKFI KURUM ZİYARETLERİTEMA Vakfı Lüleburgaz İlçe Sorumlusu Resül Çokan ve Yeni Mahalle Sorumlusu Sibel Kocaman Lüleburgaz Orman İşletme Şefi Yelda Köybaşı ve Lüleburgaz Orman Fidanlık Müdürlüğü Orman Mühendisi Nihan İnan'ı "Öğretmenler Günü Fidan Dikim Etkinliği" İçin TEMA VAKFI Lüleburgaz Öncei Dönem Lüleburgaz Gönüllü Temsilcisi Orman Mühendisi Vicdan Aladağ ile birlikte ziyaret etti.
TEMA Vakfı Lüleburgaz 'ın planladığı fidan dikimi etkinliklerinin organizasyonu hakkında görüşüldü.
Lüleburgaz TEMA Vakfı’ndan yapılan açıklamada; “Fidan dikimi bütün insanlığı geleceği için ele alınması gereken en önemli konulardan bir tanesidir. Gelecek nesillere iyi bir dünya bırakmak adına doğal kaynakları oldukça verimli kullanmak zorunda olan insanoğlu sürekli olarak fidan dikimi yapmalı ve yeşil ortamlar oluşturmak için çalışmalar gerçekleştirmelidir. Dünya her yıl gerekli üretimleri yapabilmek için birçok ağaçtan vazgeçer, on yıllık ve hatta yüz yıllık ağaçları kesilmesine sebep olarak hammadde oluştururken ayrı bir yandan dünyanın geleceğini düşünerek yeni fidanlar dikmeli ve yeşil ortamların çoğalmasına altyapı oluşturmalıdır.
Fidan dikiminden daha önemli bir konu ise dikilmiş olan fidanların geçen uzun zaman boyunca yetişip koca çınarlara dönüştükten sonra kesilmesinin önüne geçmek olmalıdır. Ağaçlar insanlar için oksijen kaynağıdır ve tüm insanlık geleceği için ağaçları koruma altına almalı.
Ağaçlandırmanın Doğaya ve İnsanlığa Faydaları
Ağaçların Karbondioksit ile Savaşı
Ağaçlar bilindiği üzere havada bulunan karbondioksiti çekerek onun yerine oksijen salgılamaktadır. Ağaçların burada temel görevi havada bulunan karbon oluşumunu emerek dışarıya insanların solumakta olduğu oksijeni bırakmaktadır. Temizleyici bir görevi olmasından dolayı insanlığın geleceği için kesinlikle sürekli kaynaklardan bir tanesi olmalı ve dünya yüzeyinde bulunması gerekmektedir.
Ağaçlar ve Küresel Isınma
Ağaçlar dolaylı yollarla küresel ısınmanın da önüne geçmektedir. Şehirleşen dünyalar nedeniyle son 50 yılda şehirdeki ısı oldukça artış göstermiştir. Ağaçların yaprakları havaya su buharı bırakarak serinlik oluşturur. Sıcaklığın önüne geçen ağaçlar dolaylı yoldan küresel ısınmayı da engelleyeceği için şehri ısısını 12 dereceye kadar serinletebilmektedir.
Ağaçlar ve Enerji Tasarrufu
Yerleşim yerlerine yakın bölgelere ekilen fidanlar sonucunda yetişen büyük ağaçlar serinletici bir etki yaratacağından dolayı klima giderlerini yüksek oranda düşürebilmektedir. Karbon salınımı da azalacağından dolayı müstakil bir evin etrafındaki ağaçlar sağlıklı soluma da meydana getirmektedir. Ağaçlar tüm şehirde bulunan ısıyı önleyebildiği için %20 civarında bir enerjinin tasarruf edilmesine sebep olmaktadır.
Erozyon Riski ve Fidan Dikimi
Tepe ve derelerin kıyılarında yer alan ağaçlar toprak kaymalarının önüne geçmektedir. Güçlü kökleri sayesinde toprağın altına bir ağ oluşturan ağaçlar herhangi bir toprak kayması gibi bir durumun meydana gelmesini engeller. Ağaçlar toprakları bir arada tutarak yüzeydeki akışın azalmasını sağlar. Özellikle nemli ve yağış alan bölgelerde fidan ekimi oldukça önem arz etmektedir.
Ağaçlar ve Su Tasarrufu
Ağaçların gölgeleri suyun az olduğu bölgelerde buharlaşmayı yavaşlatmaktadır. Bu ilk bakışta basit bir durum gibi görünse de yüzlerce ağacın olduğu bir dere yatağı kenarında oldukça büyük etkiler yaratmaktadır. Yeni ekilmiş bir ağacın bile haftada litrelerce suya ihtiyacı olsa da bu suyun çok az bir kısmını kullanarak geri kalan suyu doğal kaynak olarak toprağa geri bırakmaktadır.” Denildi.
Ertan BAYER
http://www.hurfikir.com.tr adresinden 21 Aralık 2024, 20:45 tarihinde yazdırılmıştır. |